24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολλαπλάσια συμμετοχή για δυσεύρετα φάρμακα

«Για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση» έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο πρόεδρός του, Κ. Λουράντος, που κατήγγειλε με στοιχεία τον τρόπο που οι ασφαλισμένοι καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα, τη στιγμή που (θεωρητικά) μειώνεται το κόστος των σκευασμάτων.
      Pin It

Της Ντάνι Βέργου

 

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των φαρμακοποιών EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση των φαρμακοποιών
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ανεργοι και ασφαλισμένοι που πληρώνουν διπλάσια συμμετοχή για τα φάρμακά τους κάθε χρόνο και μια αγορά με επικίνδυνες ελλείψεις είναι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία. Ελλείψεις φαρμάκων (ακόμα και μεγάλης ζήτησης!), παιδικών εμβολίων (πνευμονιόκοκκου, ηπατίτιδας και γενικώς πολυδύναμων εμβολίων) ακόμη και γενόσημων φαρμάκων, και μια πολιτεία που κωφεύει.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αδ. Γεωργιάδη και του Μ. Βορίδη σήμερα ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα φάρμακά τους, όταν καταφέρουν να τα βρουν… Τα παραπάνω κατέδειξε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

«Ελλείψεις»

 

«Εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων. Μια έλλειψη που δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος. «Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, λόγω της χαμηλής τιμής τους, ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται τη στιγμή της θεραπείας του, ενώ ακόμη και η παροδική έλλειψη -που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο- δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση», πρόσθεσε.

 

«Γιατί έχουμε τόσες ελλείψεις φαρμάκων, αφού εδώ και 2,5 χρόνια το κράτος έχει ειδικό σύστημα ελέγχου της κίνησης των σειρών παραγωγής; Πού είναι τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.); Γιατί υπάρχουν ελλείψεις και στα γενόσημα;», διερωτώνται οι φαρμακοποιοί.

 

Σύμφωνα με δελτίο παραγγελίας προς κεντρική φαρμακαποθήκη, που παρουσίασε ο Κ. Λουράντος και αφορούσε το πρώτο εννεάμηνο του 2014, ενώ είχε γίνει παραγγελία 95.000 κουτιών σερτραλίνης (ευρέως συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό), παραδόθηκαν στο σημείο πώλησης 42.197 συσκευασίες. Επιπλέον, για αντιβιοτική αλοιφή, ενώ έγινε παραγγελία 180.000 συσκευασιών, παραδόθηκαν στο φαρμακείο 46.399 κουτιά, ενώ από 350.000 συσκευασίες ροσουροσουβαστατίνης (ευρέως συνταγογραφούμενο για τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια), το φαρμακείο παρέλαβε 45.000 κουτιά.

 

Για τη φαρμακευτική δαπάνη, το προεδρείο του ΠΦΣ προέβλεψε ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2,53 δισ. ευρώ, για το 2014 -σύμφωνα με στοιχεία του α' εξαμήνου- έχει ήδη φτάσει το 1,12 δισ. ευρώ.

 

Αυξημένη δαπάνη

 

Σχολιάζοντας την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη που για το 2014 έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος του ΠΦΣ είπε ότι «τα νούμερα αυτά επιτυγχάνονται με τη μείωση του αριθμού των φαρμάκων που αποζημιώνονται πια από τα ασφαλιστικά ταμεία και με την επιβάρυνση της τσέπης των ασφαλισμένων». Τα αντιβιοτικά σιρόπια, πρόσθεσε, είναι εκτός λίστας αποζημιούμενων φαρμάκων πια, αλλά οι γιατροί τα συνταγογραφούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος καλύπτει το κόστος.

 

Οι φαρμακοποιοί παρουσίασαν παραδείγματα συνταγών, η συγκριτική ανάλυση των οποίων τεκμηριώνει την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. «Η μείωση της ασφαλιστικής τιμής και η διατήρηση της λιανικής τιμής στα ίδια επίπεδα έχει επιβαρύνει την τσέπη του πολίτη. Για παράδειγμα, για τα φάρμακα κάτω των 3 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μόνο το 1 ευρώ, ενώ ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται και με τα 10 ευρώ της επίσκεψης στον γιατρό, για να του συνταγογραφήσει το φάρμακο. Αρα, τελικά καταλήγει να πληρώνει 11 ευρώ συνολικά με τη δήθεν ασφαλιστική του κάλυψη, για ένα φάρμακο που κάνει μόνο 3 ευρώ στη λιανική», κατέδειξε ο Κ. Λουράντος.

 

Scroll to top