24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψηφιακή» κομπίνα 25 δισ. ευρώ

Απάτη, πλαστογραφία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος βαρύνουν -μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών- και τέσσερις ελληνικές εταιρείες για κονδύλια κοινοτικών προγραμμάτων («Πολιτεία», «Κοινωνία της Πληροφορίας») που έγιναν βίλες και πολυτελή Ι.Χ.
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Κομπίνα-μαμούθ που εξελίχθηκε και στην Ελλάδα και αφορά κοινοτικά κονδύλια για την «Κοινωνία της Πληροφορίας», ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ, στήθηκε τα τελευταία χρόνια από πρόσωπα υπεύθυνα για τη διαχείρισή τους. Πέντε χρόνια μετά την αρχική έρευνα που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) κι ενώ η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην άσκηση ποινικών διώξεων στους εκπροσώπους τεσσάρων ελληνικών εταιρειών για τα κακουργήματα της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Μεγάλο μέρος των χρημάτων φέρεται να δαπανήθηκε για πολυτελείς βίλες και αυτοκίνητα.

 

Η απάτη στήθηκε πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας», γύρω από τα οποία αναπτύχθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν εταιρείες που συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Σημειώνεται ότι κάποιες από τις εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων, ήταν εικονικές. Τα προγράμματα που αναλάμβαναν, εγκρίνονταν από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσά τους και Ελληνες, οι οποίοι «φωτογράφιζαν» τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμετοχή οι «δικοί τους» άνθρωποι στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 

20.000 περιπτώσεις!

 

Στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν περί τις 20.000 περιπτώσεις επιδοτήσεων όπου τα κοινοτικά κονδύλια για την έρευνα και την τεχνολογία μετατρέπονταν σε πολυτελείς βίλες και αυτοκίνητα και σε παχυλούς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. Ενδείξεις έχουν προκύψει και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν (και Ελλήνων), ενώ για τους υπαλλήλους αυτούς έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά αίτημα δικαστικής συνδρομής, καθώς -λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες- υπάρχει εκκρεμοδικία. Αν προκύψουν επιπλέον στοιχεία, τότε η δίωξη θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας.

 

Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία της Αθήνας την 1η Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε με… φορτηγό, καθώς αμέτρητα ήταν τα στοιχεία που εδώ και πέντε χρόνια συνέλεξαν οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηλία Ζαγοραίου, την υπόθεση χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, ενώ μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η υπόθεση πέρασε στα χέρια τακτικού ανακριτή.

 

Scroll to top