24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούν άσυλο και τους δίνουν κράτηση

Μεγάλο ποσοστό όσων συλλαμβάνονται και παραμένουν μήνες κρατούμενοι για διοικητικούς λόγους, στις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των κρατητηρίων, είναι πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία και θα έπρεπε να ζουν ελεύθεροι.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

 Από αριστερά: Σπύρος Ριζάκος (ΑΙΤΗΜΑ), Εύη Καρδαμάκη (Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων), Γιονούς Μοχαμαντί (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Ελένη Κατσουράκη (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)


Από αριστερά: Σπύρος Ριζάκος (ΑΙΤΗΜΑ), Εύη Καρδαμάκη (Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων), Γιονούς Μοχαμαντί (Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων), Ελένη Κατσουράκη (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες)

Η είδηση στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων που συγκροτούν την Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Ασυλο δεν βγήκε από τις οργανώσεις -είναι άλλωστε γνωστή από καιρό η προβληματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον σχεδόν ενάμιση χρόνο λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, όπως γνωστές είναι και οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης που κατέγραψε η Καμπάνια στις φετινές επισκέψεις της σε έξι κέντρα κράτησης και κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων.

 

Η είδηση βγήκε από την παρέμβαση της Ελένης Πετράκη, προϊσταμένης του Περιφερειακού Γραφείου Αττικής της Υπηρεσίας Ασύλου, και τα στοιχεία που έδωσε για τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλουν όσοι κρατούνται διοικητικά επειδή δεν έχουν χαρτιά.

 

Συγκεκριμένα, από την αρχή της λειτουργίας της Υπηρεσίας τον Ιούνιο του 2013 μέχρι το τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, υποβλήθηκαν 2.499 αιτήματα ασύλου από διοικητικά κρατούμενους και υπήρξε απόφαση για 1.326. Από αυτά, σε 267 έχει δοθεί προσφυγικό καθεστώς (ποσοστό 20,1%), σε 160 επικουρική προστασία (12,1%). Δηλαδή, 32,2% των αιτημάτων ασύλου των διοικητικά κρατουμένων βρήκαν θετική ανταπόκριση.

 

Το θετικό είναι πως το ελληνικό κράτος αρχίζει να ανταποκρίνεται -με μεγάλες ελλείψεις, έστω- στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά: μεγάλο ποσοστό όσων συλλαμβάνονται και παραμένουν μήνες κρατούμενοι για διοικητικούς λόγους, στις απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες των κρατητηρίων και των κέντρων κράτησης, είναι άνθρωποι που δικαιούνται διεθνή προστασία και που κανονικά θα έπρεπε να ζουν ελεύθεροι.

 

H έκθεση

 

Περιπτώσεις τέτοιας παράνομης, παράλογης και απάνθρωπης κράτησης αναφέρθηκαν πολλές χτες από τις οργανώσεις: ασυνόδευτοι ανήλικοι, Σύροι, Σομαλοί, Αφγανοί από φυλές που θεωρούνται αυτοδικαίως ότι δικαιούνται διεθνή προστασία, άνθρωποι που έχουν υποστεί βασανιστήρια, οροθετικοί που κρατούνται χωρίς πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους και άλλες περιπτώσεις που μπορεί να δει κανείς αναλυτικά (μαζί με την καταγραφή των άθλιων συνθηκών κράτησης στους χώρους που επισκέφτηκε η Καμπάνια) στην έκθεση που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο (http://asylum-campaign.blogspot.gr/).

 

Μάλιστα, οι οργανώσεις επισήμαναν την ευθύνη της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία, ήδη από την καταγραφή του αιτήματος ή έστω κατά τη συνέντευξη όσων κρατουμένων ζητούν άσυλο, εισηγείται υπέρ ή κατά της άρσης της κράτησης. Η κ. Πετράκη δεν είχε πρόχειρα στοιχεία, ωστόσο οι οργανώσεις σημείωσαν πως σπανίζουν οι εισηγήσεις υπέρ της άρσης της κράτησης, ακόμα και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις. «Το θέμα της εισήγησης είναι η αχίλλειος πτέρνα για τα θέματα προστασίας», ειπώθηκε.

 

Κατά τα άλλα, επισημάνθηκαν ο παράλογος και παράνομος χαρακτήρας της κράτησης των μη απελάσιμων, της συνέχισης της διοικητικής κράτησης λόγω ποινικής δίωξης (ακόμα και όταν υπάρχει αθώωση στα ποινικά δικαστήρια) και η δυσκολία της πρόσβασης στην Υπηρεσία.

 

Οσο για τον -συχνά υπερβολικό- χρόνο που μεσολαβεί από τη διατύπωση της επιθυμίας των κρατουμένων να υποβάλουν άσυλο μέχρι τη διεκπεραίωση του αιτήματος, κρίνεται θετικό πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ώστε να ενταχθεί η Υπηρεσία Ασύλου στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής της Αστυνομίας «Αλκυόνη», όπου η πορεία του αιτήματος θα παρακολουθείται πλέον ηλεκτρονικά.

 

Scroll to top