24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο έλεος των τραπεζών τα «κόκκινα» δάνεια

Ο Γίρκι Κατάινεν αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση δεν θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μετά το 2014. Ο Νίκος Δένδιας πασχίζει να διαγράψει τα επιχειρηματικά, αφήνοντας εκτεθειμένους τους δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών.
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Χωρίς δίχτυ προστασίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών απειλούνται να βρεθούν στο τέλος του έτους χιλιάδες πολίτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, καθώς, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια να διαγράψει δάνεια επιχειρηματιών, δεν έχει γίνει επισήμως καμία προεργασία προκειμένου να δημιουργηθεί το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

 

Οπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να μην παρατείνει τις ρυθμίσεις για αναστολή πλειστηριασμών μετά το 2014, καθώς «στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής ασφάλειας με βάση εισοδηματικά κριτήρια υπέρ των κοινωνικά αδύναμων ιδιοκτητών κατοικιών».

 

Δεν υπάρχει σχέδιο

 

Τέτοιο σχέδιο, ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη εκ μέρους της κυβέρνησης, παρά τις εξαγγελίες Δένδια ότι μετά τα επιχειρηματικά δάνεια σειρά έχουν οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά και καταναλωτικά. Το μόνο που υπάρχει είναι το πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για τον τρόπο που θα ρυθμίζονται τα δάνεια και οι ορισμοί του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης», που όμως παραμένουν στον πάγο.

 

Το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να φέρει ολοκληρωμένο σχέδιο ώς το τέλος του έτους και να «παίξει» το παιχνίδι της παράτασης.

 

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει για τους δανειολήπτες, το νομοσχέδιο για την ενιαία αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες γίνεται όλο και πιο ευνοϊκό.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται ότι θα έχει οριστικοποιήσει το τελικό κείμενο μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα και πάντως η κυβέρνηση επιδιώκει να το παρουσιάσει πριν επιστρέψει η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια υπαγωγής στη ρύθμιση θα διευρυνθούν σημαντικά, με τον απαιτούμενο τζίρο να ανεβαίνει από τα 900.000 ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ ώστε να χωρέσουν περί τις 160.000-170.000 επιχειρήσεις αντί για 100.000 που προβλέπονταν με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό.

 

Το νομοσχέδιο θα έχει ακόμη ένα «καρότο»: τη δυνατότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν την ενιαία ρύθμιση των οφειλών τους σε τράπεζες και Δημόσιο να απολαμβάνουν μεγαλύτερα ποσοστά διαγραφής οφειλών σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες για τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.

 

Την αξιολόγηση «βιωσιμότητας» των εταιρειών που θα μπαίνουν στη ρύθμιση και θα αιτούνται διαγραφής μέρους των δανείων τους και προστίμων-προσαυξήσεων από το Δημόσιο θα αναλαμβάνουν να κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες θα αποφασίζουν, για λογαριασμό του Δημοσίου, σε ποια κλίμακα διαγραφής και αριθμού δόσεων θα υπάγεται κάθε επιχείρηση.

 

Scroll to top