Barroso

24/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολλά μισόλογα

Εμφανίστηκαν και οι πρώτες αψιμαχίες, οι οποίες είχαν προς το παρόν έναν εύκολο στόχο: τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
      Pin It

-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-

του Κ. Μοσχονά

 

Με μία πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πολλά μισόλογα για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στις χώρες της ευρωζώνης με αφορμή τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής των 28.

Πίσω από τα μισόλογα, όμως, διαφαίνεται η επιθυμία ορισμένων ηγετών να αποκλίνουν έστω και λίγο από την αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει η Άνγκελα Μέρκελ. Εμφανίστηκαν και οι πρώτες αψιμαχίες, οι οποίες είχαν προς το παρόν έναν εύκολο στόχο: τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο… Αχαριστίες…

Η συμφωνία επι του πακέτου «ενέργεια-κλιματική αλλαγή» δεν ήταν εύκολη και απαίτησε πολλές ώρες διαπραγματεύσεων. Μετά την αδυναμία, όμως, επίτευξης συμβιβασμών στις πρώτες συζητήσεις που διεξήχθησαν στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Μαρτίου, οι 28 δεν είχαν άλλα περιθώρια αποτυχίας. Ο χρόνος πίεζε. Η ΕΕ πρέπει να ανακοινώσει τους στόχους της πριν από τη διάσκεψη του Δεκεμβρίου στο Περού και την έναρξη των διαπραγματεύσεων εν όψει της διεθνούς συνάντησης του Παρισιού το 2015. Μετά την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας, το μπαλάκι βρίσκεται στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση στην ΕΕ των εκπομπών αερίων κατά 40 % μέχρι το 2030, την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ποσοστό του 27 % του συνόλου και τη μείωση κατά 30 % συνολικά της κατανάλωσης ενέργειας. Ενα φιλόδοξο πακέτο, που προσέκρουσε στις αντιρρήσεις ιδίως της Πολωνίας, η οποία στηρίζεται ουσιαστικά στον άνθρακα και θεωρούσε πολύ υψηλό το κόστος αντικατάστασης των μονάδων της. Τελικά, οι εταίροι υποσχέθηκαν χρηματοδοτήσεις και άλλες διευκολύνσεις στη Βαρσοβία, η οποία ήρε τις επιφυλάξεις της.

«Η Ευρώπη δίνει το παράδειγμα και τώρα εναπόκειται στις άλλες χώρες να ακολουθήσουν» δήλωσε πρώτος και καλύτερος ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ . Οι στόχοι, όμως, εύκολα καθορίζονται και δύσκολα τηρούνται…

Η συζήτηση των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης κατέληξε σε δηλώσεις -συνθήματα περί ανάγκης επενδύσεων, λήψης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και την πιστή εφαρμογή ή την «έξυπνη εφαρμογή» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει επιβάλει η Α. Μέρκελ. Ο καθένας δήλωνε ότι τον βόλευε, αλλά η καγκελάριος είχε τον απόλυτο έλεγχο των πραγμάτων, με τη βοήθεια του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζάν Κλώντ Γιούνκερ: Ναι στην ανάπτυξη αλλά στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης…

Τα πρώτα σύννεφα, όμως, έχουν εμφανιστεί…Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η απερχόμενη Επιτροπή-Μπαρόζο, η θητεία της οποίας λήγει τέλη του μηνός για να παραδώσει τη σκυτάλη στην Επιτροπή-Γιούνκερ, έχει ζητήσει διευκρινήσεις από τη γαλλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2015. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι το Παρίσι θα απαντήσει στο τέλος της εβδομάδας και πως ο διάλογος συνεχίζεται σε καλό κλίμα , αλλά η Γαλλία δεν πρόκειται να κάνει οικονομίες πέραν των 21 δισ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει, προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος με στόχο να βρεθεί κάτω από το όριο του 3 % του ΑΕΠ. Η γαλλική κυβέρνηση, λοιπόν, σηκώνει το γάντι στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, υποχρεωμένη από τη συνεχή πτώση της στις δημοσκοπήσεις. Τόσο το Παρίσι, όσο και η Επιτροπή-Μπαρόζο αλλά και το Βερολίνο προσπαθούν επίσημα να υποβαθμίσουν το όλο θέμα και υποστηρίζουν ότι «θα βρεθούν λύσεις», αφήνοντας τους διάφορους εκπροσώπους τους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά των δηλώσεων-δηλητήριο…Η κατάσταση ,όμως, περιπλέκεται διότι πίσω από τη Γαλλία υπάρχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Μάλιστα η Ρώμη «ξεγύμνωσε» τον Ζοζέ Μπαρόζο και το Φιλανδό Επίτροπο Γέρκι Κατάϊνεν που είναι προσωρινά αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα και εκτελεί πιστά τις εντολές του Βερολίνου. Η ιταλική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε από τον Κατάϊνεν σχετικά με τον προϋπολογισμό της χώρας 2015. Η Επιτροπή κατηγορεί την Ιταλία για «σημαντική απόκλιση» των στόχων του προϋπολογισμού που έστειλε στις Βρυξέλλες από τους δημοσιονομικούς κανόνες και χρησιμοποιεί απειλητικό ύφος στην επιστολής της . Η πρωτοβουλία του Ματέο Ρέντσι να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή προκάλεσε την οργή του Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον Ζ.Κ.Γιούνκερ…Την ερχόμενη Τετάρτη, όμως, η Επιτροπή-Μπαρόζο πρέπει να πάρει αποφάσεις με βάση τις απαντήσεις της Ρώμης και του Παρισιού, αλλά και της Βιέννης, της Λιουμπλιάνας και της Βαλέτας, που έλαβαν επίσης επιστολές από την Επιτροπή. Τη συνέχεια θα αναλάβει η Επιτροπή-Γιούνκερ…Ευρωμπλεξίματα…

 

efsyn.gr

Scroll to top