26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μακεδονία» ξακουστή, γιατί στο 99 τώρα;

Αφού εισέπραξε 10,2 εκατ. ευρώ «ζεστό» κρατικό χρήμα και τραπεζικό δάνειο 2 εκατ. ευρώ, η «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική» ζητά να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, αφήνοντας απλήρωτους νυν και πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης ● Τι απαντά η διοίκηση.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Λίγους μήνες αφότου το συγκρότημα της εφημερίδας «Μακεδονία» εξασφάλισε «ζεστή» κρατική χρηματοδότηση εκατ. ευρώ, ζητά να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Η προσφυγή θα συζητηθεί τη Δευτέρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργαζόμενοι και οι πρώην εργαζόμενοι που είδαν την έξοδο με τη μέθοδο της εθελούσιας ανησυχούν σοβαρά για τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν…

 

Η «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική», που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά», πριν από μερικούς μήνες κατάφερε να πάρει κρατική χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ και τραπεζικό δάνειο σχεδόν άλλα 2, παρουσιάζοντας φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο. Τα χρήματα είναι πολλά και εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς οι εργαζόμενοι και οι πρώην εργαζόμενοι, όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι, αλλά μπορεί να βρεθούν όμηροι, ως… πιστωτές της επιχείρησης!

 

Ηδη η επιχείρηση ζήτησε και πήρε προσωρινή διαταγή πρόσφατα για προστασία από τους πιστωτές -μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι- εν όψει της προσφυγής που έχει καταθέσει, για να υπαχθεί στο άρθρο 99, και η οποία αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, δεν εξαίρεσε τους εργαζόμενους.

 

Πού πήγαν τα λεφτά;

 

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που έστειλαν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Παναγιώτη Μηταράκη, αναρωτώμενοι τι έγιναν τόσα χρήματα που δόθηκαν στην επιχείρηση: «Πριν από έξι μήνες δώσατε το “πράσινο” φως και η εφημερίδα εκταμίευσε κρατική χρηματοδότηση ύψους 10,2 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ' όλα αυτά, στις 19 Σεπτεμβρίου 2014 η εκπρόσωπος κ. Σουλοπούλου ξεκινάει τις διαδικασίες για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Ωστόσο, προϋπόθεση του προγράμματος προκειμένου να λάβει η εφημερίδα αυτό το ποσό από τον κρατικό προϋπολογισμό ήταν αφενός να γίνει κερδοφόρα και αφετέρου να ενισχυθεί η ρευστότητά της, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές της προς το Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και δεδουλευμένα σε πρώην και νυν εργαζομένους. Αντ’ αυτού, αφού εισέπραξαν τα 10,2 εκατομμύρια ευρώ, προσέφυγαν σε προστασία του νόμου–καθεστώς πτώχευσης (συνδιαλλαγή), που προϋποθέτει αδυναμία κάλυψης οικονομικών υποχρεώσεων, χρησιμοποιώντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να καθυστερήσει την καταβολή των οφειλών της σε απολυμένους και εργαζόμενους για τουλάχιστον έξι χρόνια και στα ασφαλιστικά ταμεία 15 χρόνια».

 

«Πονηροί και δόλιοι»

 

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας απαντά μέσω εκτενούς υπομνήματος στην ιστοσελίδα typologies.gr, όπου -μεταξύ άλλων- επισημαίνει: «Το άρθρο 99 ερμηνεύεται και χρησιμοποιείται ως προστάδιο πτώχευσης και προστασίας των εταιρειών από τους δόλιους και πονηρούς. Το άρθρο 99, για τους υγιώς και εντίμως σκεπτόμενους και ενεργούντες, είναι νομικό “εργαλείο” εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των εταιρειών, που βλέπουν και υπηρετούν τη βιωσιμότητά τους».

 

Και, αφού παραθέτει μια σειρά οικονομικών στοιχείων για να καταδείξει τα περί χρηστής διαχείρισης, καταλήγει: «Ποια εταιρεία θα ανεχόταν τόσα χρόνια όσα η “Μακεδονία” και ποιος μέτοχος θα πλήρωνε τόσο ακριβά την ανοχή του, να καταβάλλει μισθοδοσία 6.500.000 € κατ’ έτος, δηλαδή ίση ή και μεγαλύτερη του ετήσιου τζίρου της, καταγράφοντας για πολλά χρόνια ζημιές 5.500.000 € κατ’ έτος;».

 

Scroll to top