26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαλαρώνει η θηλιά στις «κόκκινες» επιχειρήσεις

Με πρόταση νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση των χρεών 160.000 εταιρειών σε Ταμεία, Εφορία και τράπεζες με ευνοϊκούς όρους.
      Pin It

Tου Bασίλη Γεώργα

 

Με μπόνους την ακόμη μεγαλύτερη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες σε σχέση με τη ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, καθώς και σημαντική διεύρυνση των κριτηρίων του τζίρου για την υπαγωγή στη ρύθμιση από 900.000 σε 2,5 εκατ. ευρώ, προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης η τελική πρόταση νόμου για την ενιαία αντιμετώπιση επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, που αναμένεται να δρομολογήσει διαγραφές δανείων και οφειλών σε περισσότερες από 160.000 επιχειρήσεις που έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί ενδεχομένως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των ευρωπαϊκών stress tests, την ερχόμενη εβδομάδα, από το υπουργείο Ανάπτυξης και εφόσον κλείσουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα όπως η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, ωστόσο ανεπισήμως από το υπουργείο Ανάπτυξης λένε πως δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

 

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που φαίνεται να έγιναν κατά τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών έχει να κάνει με το κίνητρο πρόσθετης διαγραφής κατά 20% των οφειλών προς το Δημόσιο (πρόστιμα και προσαυξήσεις) για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα επιλέξουν να υπαχθούν στη ρύθμιση της ενιαίας διευθέτησης χρεών τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς τα Ταμεία και την Εφορία, όπου σε κάθε περίπτωση τίθεται πλαφόν αποπληρωμής μέχρι και τις 100 δόσεις.

 

Η διεύρυνση του κριτηρίου που έχει να κάνει με τον τζίρο (από 900.000 σε 2,5 εκατ. ευρώ) ανοίγει την πόρτα της ρύθμισης σε περίπου 60.000 επιχειρήσεις επιπλέον (συνολικά 160.000 έναντι 100.000 στο αρχικό σχέδιο), δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι η μέση τραπεζική οφειλή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι περίπου 40.000 ευρώ. Ωστόσο στο νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι η αποδοχή ή η απόρριψη του αιτήματος ρύθμισης και διαγραφής δανείων είναι αποκλειστικά στο χέρι των τραπεζών, οι οποίες θα λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας που έχουν θέσει.

 

Οι όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα

 

Για να υπαχθεί κάποια εταιρεία στο πρόγραμμα διευθέτησης οφειλών θα υποβάλλει αίτηση στην τράπεζα και εφόσον εγκριθεί η ρύθμιση των δανείων της («κούρεμα», επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου κ.λπ.) θα προσκομίζει σχετική βεβαίωση στο Δημόσιο προκειμένου να ρυθμίζονται και οι οφειλές προς τα Ταμεία και την Εφορία με διαγραφές προστίμων και επιμήκυνση αριθμού δόσεων, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις.

 

Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι μεταξύ άλλων να έχουν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013, οι τραπεζικές οφειλές τους να μην ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, να μην έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη ή να μην έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα, να συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι σήμερα, να μην έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου και να έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο 1/1/2011 – 31/12/2013.

 

Επιλέξιμες διαγραφές θεωρούνται διαγραφές απαιτήσεων ως προς το κεφάλαιο και τον τόκο σε επιχειρήσεις που είχαν καθυστερημένες οφειλές άνω των 180 ημερών. Για τη ρύθμιση δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις προϋπόθεση θα είναι η συμφωνία με τους πιστωτές. Για να υπάρξει συμφωνία που θα δεσμεύει όλους τους πιστωτές θα πρέπει να συναινεί το 50,01% σύμφωνα με τη νεότερη «έκδοση» του νομοσχεδίου.

 

Η αίτηση θα εγκρίνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο εντός δύο μηνών ενώ με την αποδοχή της αναστέλλονται οι ατομικές και συλλογικές διώξεις κατά του οφειλέτη για διάστημα μέχρι τρεις μήνες, αναστέλλεται για 12 μήνες η λήψη κάθε μέτρου συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης πτώχευσης σε βάρος του οφειλέτη, και εξοφλούνται οι εργαζόμενοι σε 12 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.

 

Με βάση το προσχέδιο του νομοσχεδίου οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, αν και η ημερομηνία δεν αποκλείεται να είναι διαφορετική στο τελικό κείμενο.

 

Scroll to top