Η Ρεϊχάνεχ Τζαμπάρι οδηγήθηκε στην αγχόνη τα ξημερώματα στη διαβόητη φυλακή Έβιν της Τεχεράνης αφού δεν κατάφερε να αποσπάσει τη «συγχώρεση» της οικογένειας του θύματος μέσα σε διάστημα των 10 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος της σαρία που εφαρμόζεται στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Η καταδίκη της 26χρονης σε θάνατο είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ωθώντας την κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί να παρέμβει ζητώντας τη μετατροπή της ποινής.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει στις αρχές του μηνός ότι ήταν ορατή «μια καλή λύση» στην υπόθεση, αλλά αργότερα τα κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι γονείς του νεκρού άνδρα δεν δέχονταν να δείξουν επιείκεια.
Η Τζαμπάρι καταδικάστηκε σε θάνατο με βάση την αρχή «οφθαλμός αντί οφθαλμού», αφού κρίθηκε ένοχη για τη δολοφονία ενός μεγαλύτερού της άνδρα με μαχαίρι το 2007. Στο δικαστήριο υποστήριξε ότι ήταν σε αυτοάμυνα, αλλά δεν έπεισε τους δικαστές και έκτοτε περίμενε στη φυλακή την εκτέλεση της ποινής.
Η τελευταία της ελπίδα ήταν η απονομή χάριτος από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Άλι Χαμενεΐ, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε ποτέ στην υπόθεση.
Αμέσως μετά την εκτέλεσή της το γραφείο του εισαγγελέα εξέδωσε ανακοίνωση δικαιολογώντας πλήρως τον απαγχονισμό της νεαρής κοπέλας. «Η Τζαμπάρι είχε επανειλημμένα ομολογήσει ότι είχε σχεδιάσει τη δολοφονία και μετά προσπάθησε να εκτρέψει την υπόθεση επινοώντας την κατηγορία του βιασμού», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Αλλά όλες οι προσπάθειές της να παριστάνει την αθώα αποδείχθηκαν ψεύτικες σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας. Οι αποδείξεις ήταν αδιάσειστες. Είχε ενημερώσει μια φίλη της με μήνυμα για την πρόθεσή της να σκοτώσει. Εξακριβώθηκε ότι αγόρασε το όπλο του φόνου, ένα μαχαίρι κουζίνας, δύο ημέρες πριν από το έγκλημα».
Ο απαγχονισμός έγινε σε μια δύσκολη στιγμή για τον ίδιο τον Ροχανί, που βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι προσέγγισης με τη Δύση, μετά από δεκαετίες εχθρότητας και κατηγοριών για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το τραγικό ιστορικό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο και των πιο προοδευτικών Ιρανών, που αποτελούν και την «καρδιά» της εκλογικής του βάσης, για μια σειρά επιθέσεων με οξύ εναντίον νεαρών γυναικών, οι οποίες, σύμφωνα με τους δράστες, δεν είχαν καλύψει ικανοποιητικά τα μαλλιά τους, όπως προβλέπει η σαρία, ενώ περπατούσαν στον δρόμο.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι επιθέσεις υποκινούνται από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές σε μια διαρκή προσπάθεια να αποτρέψουν τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ροχανί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που εκδηλώνουν την απογοήτευσή τους επειδή οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα από τον Ροχανί μετά την εξωτερική πολιτική και τις βασανιστικές χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Έλλη Πάνου
efsyn.gr