Rivlin-Reuven

26/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ισραηλινός πρόεδρος σε τελετή μνήμης σε αραβικό χωριό

Είναι ο πρώτος επικεφαλής του ισραηλινού κράτους που παραβρίσκεται σε τελετή μνήμης για τους δεκάδες Άραβες πολίτες που σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις το 1956. «Η μοίρα μας είναι να ζούμε μαζί, αλλιώς να πολεμάμε για πάντα ο ένας τον άλλο», είπε .
      Pin It

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν έγινε ο πρώτος επικεφαλής του ισραηλινού κράτους που παραβρέθηκε σε τελετή μνήμης για τους δεκάδες Άραβες πολίτες που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1956 – μία πράξη την οποία χαρακτήρισε «φρικτή», χωρίς ωστόσο να ζητήσει συγγνώμη.

Ο Ρέουβεν Ρίβλιν είπε ότι είναι περιττή η «συγγνώμη» για τη Σφαγή στο Καφρ Κασίμ, κάτι που είχε κάνει ο πρώην πρόεδρος Σίμον Πέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο χωριό το 2007. Ο Ρίβλιν, ο ρόλος του οποίου είναι ουσιαστικά τυπικός, διαδέχτηκε τον Σίμον Πέρες τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, κατά την έναρξη της Κρίσης στο Σουέζ στις 29 Οκτωβρίου του 1956, το Ισραήλ ανέμενε ότι η Ιορδανία θα συμμετείχε στον πόλεμο στο πλευρό της Αιγύπτου. Προληπτικά, διέταξε την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αραβικά χωριά κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, στα οποία περιλαμβανόταν το Καφρ Κασίμ.

Ωστόσο, κάποιοι από τους κατοίκους του δεν πληροφορήθηκαν για το μέτρο αυτό γιατί έλειπαν στις δουλειές τους. Εν τω μεταξύ, ένας ισραηλινός συνταγματάρχης θεώρησε ότι η εντολή αυτή σήμαινε πως όποιος παραβιάζει το μέτρο θα έπρεπε να πυροβολείται δίνοντας έτσι εντολή σε μία διμοιρία να ανοίξει πυρ, σκοτώνοντας 19 άνδρες, 6 γυναίκες, 17 αγόρια και 6 κορίτσια.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί, περιλαμβανομένου του αγέννητου που κυοφορούσε μία από τις γυναίκες που σκοτώθηκαν.

Ο Ρίβλιν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η φρικτή σφαγή στο χωριό σας, το Καφρ Κασίμ, είναι ένα ειδικό και μαύρο κεφάλαιο στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσά μας, των Αράβων και των Εβραίων που ζουν εδώ. Το κράτος του Ισραήλ έχει αναγνωρίσει το έγκλημα που διαπράχτηκε εδώ και, σωστά και δίκαια, έχει ζητήσει συγγνώμη γι αυτό. Κι εγώ, εδώ σήμερα, επαναλαμβάνω και λέω ότι: ένα φρικτό έγκλημα διαπράχτηκε εδώ… Είναι χρέος μας να διδάξουμε τις επόμενες γενιές αυτό το δύσκολο κεφάλαιο».

Ο Ρίβλιν ωστόσο ζήτησε οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες στα αραβικά χωριά του Ισραήλ να καταγγείλουν τις βίαιες διαδηλώσεις, όπως οι βανδαλισμοί και οι επιθέσεις με πέτρες εναντίον των ισραηλινών αρχών.

«Η μοίρα μας είναι να ζούμε μαζί, αλλιώς να πολεμάμε για πάντα ο ένας τον άλλο», είπε ο πρόεδρος.

Ο δήμαρχος του χωριού Άντελ Μπαντίρ, στη αρχή της τελετής, κάλεσε τον ισραηλινό πρόεδρο να «αναγνωρίσει τη σφαγή» και «να γράψει ιστορία».

 
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Guardian

Scroll to top