Pin It

Αλλαξε γνώμη το κεντρικό συμβούλιο νεωτέρων μνημείων

 

Ο ιστορικός κινηματογράφος των Αμπελοκήπων, έργο του Σόλωνα Κυδωνιάτη (1957), σώθηκε. Δεν θα αλλάξει χρήση, ούτε θα γίνει ακόμα ένα σούπερ μάρκετ. Οι χιλιάδες υπογραφές έπιασαν τόπο αλλά και το γεγονός ότι οι υπουργοί Πολιτισμού δεν είχαν υπογράψει τις παλιότερες αποφάσεις τού ΚΣΝΜ

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Με την τρίτη σώθηκε ο κινηματογράφος «Αστρον» επί της λεωφόρου Κηφισίας. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τον ανακήρυξε διατηρητέο μνημείο, αφού είχαν προηγηθεί δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις το 2011, οι οποίες αφ' ενός είχαν ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των πολιτών, αφ' ετέρου δεν υπογράφηκαν από κανέναν υπουργό Πολιτισμού μέχρι σήμερα. Tο θέμα επανήλθε, έτσι, στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, όπως ορίζει ο νόμος, καθώς είχε περάσει ένα έτος χωρίς να υπάρξει υπουργική απόφαση.

 

Τα μέλη του ΚΣΝΜ εξέτασαν εκ νέου τον χαρακτηρισμό ή μη του «Αστρον» (ιδιοκτησίας του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών). Κι αφού ακόμα δύο μέλη του πείστηκαν ότι αξίζει να παραμείνει στη θέση του ο πρώτος κινηματογράφος που λειτούργησε στους Αμπελόκηπους τον χειμώνα του 1957 και να μη γίνει ακόμα ένα πολυκατάστημα σβήνοντας μνήμες της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η γνωμοδότηση άλλαξε. Σημειωτέον, τα μέλη τού ΚΣΝΜ είχαν ισοψηφήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις και η αρνητική γνωμοδότηση είχε κατοχυρωθεί από τη διπλή προεδρική ψήφο.

 

Το «Αστρον» αποτέλεσε για δεκαετίες σημείο κινηματογραφικής αναφοράς. Οικοδομήθηκε το 1956 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του. Ηταν από τα λίγα κτίρια που έγιναν για αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου. Υπερπολυτελής τα χρόνια της αίγλης του, με 1.300 θέσεις, ήταν ο πρώτος κινηματογράφος της περιοχής των Αμπελοκήπων. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ήταν επηρεασμένα από το αρ ντεκό κι είχε έναν εξώστη-κόσμημα με κεκλιμένο δάπεδο, χωρίς σκαλοπάτια, που τον έκανε να ξεχωρίζει σε σχέση με όλους τους άλλους. Ηταν από τους λίγους κινηματογράφους που η θέση στον εξώστη κόστιζε ακριβότερα από την πλατεία. Οι μεγάλες τζαμαρίες στο ευρύχωρο φουαγέ επέτρεπαν τη θέαση στη λεωφόρο Κηφισίας, ενώ η πρόσοψη ήταν βαμμένη με το χαρακτηριστικό μοβ χρώμα. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2008, καθώς οι ιδιοκτήτες θέλησαν να εκμεταλλευτούν με καλύτερο τρόπο το ακίνητο-φιλέτο της περιοχής.

 

Το 2009 η οργάνωση MONUMENTA και ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων ζήτησαν την προστασία και τον χαρακτηρισμό του κινηματογράφου ως διατηρητέου μνημείου. Οι δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις του ΚΣΝΜ ξεσήκωσαν αντιδράσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, από πολίτες και φορείς, όπως ο Δήμος Αθηναίων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κ.ά. Το 2011, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν πάνω από 3.000 υπογραφές, σε μια καρτ ποστάλ με τη φωτογραφία τού «Αστρον» για να σταλούν στον τότε υπουργό Πολιτισμού.

 

Τα μέλη του ΚΣΝΜ συμφώνησαν ότι ο κινηματογράφος πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέος ως έργο σημαντικού αρχιτέκτονα, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή. Είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Παναγιώτης Τουρνικιώτης: «Το γεγονός ότι ο κινηματογράφος είναι ανενεργός δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει, γιατί δεν είναι λόγω κρίσης, αλλά γιατί οι ενδιαφερόμενοι καταβάλλοντας υψηλό τίμημα κατάφεραν την παύση της μίσθωσης για να προχωρήσουν στην εμπορική του εκμετάλλευση». Κάτι που φυσικά δεν θα συμβεί μετά την καινούργια απόφαση του ΚΣΝΜ.

 

Στη συνεδρίαση παρευρέθη και η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Monumenta, Ειρήνη Γρατσία. Μίλησε υπέρ της διατήρησης του «Αστρον» και ανέφερε ότι πρόκειται να γυριστεί ντοκιμαντέρ για τη συμβολή του στην πολιτιστική ζωή της περιοχής.

 

[email protected]

 

Scroll to top