venizelos2

27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ΠΑΣΟΚ και …μονός καβγάς γίνεται

Ο Παπανδρέου αποδομεί τη συγκυβέρνηση και ο Βενιζέλος δεν απαντά αλλά αναζητά αισιόδοξο οιωνό για την οικονομία στα «θετικά αποτελέσματα» για τις τράπεζες.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Αναπάντητα επέλεξε να αφήσει η Χαριλάου Τρικούπη τα «καρφιά» που έριξε το βράδυ της Παρασκευής ο Γιώργος Παπανδρέου κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι σ’ αυτή τη φάση, και έπειτα από ένα ντεμαράζ επιθετικών δηλώσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του προκατόχου του τις προηγούμενες εβδομάδες, είναι προτιμότερο να μην αναζωπυρωθεί η εσωκομματική ένταση.

 

Ωστόσο, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ παραμένει τεταμένη, γεγονός που παράλληλα με τον προβληματισμό που προκαλεί η μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας παρουσία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, δυσχεραίνει έτι περαιτέρω το ήδη δύσκολο εγχείρημα για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, που το επόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει εν όψει συνεδρίου.

 

Ο ανασχεδιασμός Βενιζέλου

 

Την ίδια ώρα, σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό, αναπροσάρμοσε τον προγραμματισμό και την επιχειρηματολογία του, έπειτα από την αποτυχημένη επικοινωνιακή απόπειρα άμεσης εξόδου από το Μνημόνιο και την αναστάτωση που δημιούργησε στις διεθνείς αγορές, και πλέον αναφέρεται σε «σταδιακή απαλλαγή».

 

Επιπροσθέτως, έχοντας αποδεχτεί μάλλον προκαταβολικά τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών που επιστρέφουν τον Νοέμβριο στην Αθήνα, σπεύδει να καθησυχάσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και «τίποτα δεν θα τινάξει τα πράγματα στον αέρα», ενώ η σύναψη μιας νέας συμφωνίας, που θα παρατείνει την αυστηρή επιτήρηση και άρα την πολιτική μνημονιακής λιτότητας μέσω της προληπτικής γραμμής στήριξης, καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως επιτυχία και ήπια εποπτεία.

 

Στην κατεύθυνση της ανεύρεσης αισιόδοξων οιωνών για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δήλωσή του χαρακτήρισε χθες τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών «ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο», κάνοντας λόγο για θετικά αποτελέσματα. Ακολούθησε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου σε επιθετικό ύφος κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εγκαλούσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν αντιλαμβάνεται «την πολύ μεγάλη σημασία των θετικών αποτελεσμάτων για τους πολίτες και τη χώρα ή στο όνομα της κομματικής μικροψυχίας προσπαθεί να την ξορκίσει».

 

Στο επιτελείο του αντιπροέδρου καθίσταται σαφές ότι επιθυμούν να κερδίσουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Θεωρούν λοιπόν ότι εφόσον παρέλθει το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου χωρίς να υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις και ολοκληρωθεί η συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση θα μπορέσει κατόπιν να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

 

Θα θέσει στους πολίτες (αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές εν όψει προεδρικής εκλογής) ένα σκληρό δίλημμα για το μέλλον της χώρας: από τη μια πλευρά, θα τοποθετηθεί η «ασφαλής λύση» και από την άλλη το «χάος» που ενδέχεται να δημιουργήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, διακύβευμα με ισχυρή κινδυνολογία που ίσως περιορίσει τη σημερινή κάκιστη εικόνα για τη συγκυβέρνηση.

 

Πάντως, ο Γιώργος Παπανδρέου στο Ηράκλειο της Κρήτης ήταν καταπέλτης εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και του οδικού χάρτη που έχουν υιοθετήσει, καταλογίζοντάς τους απουσία «εθνικής στρατηγικής για τη μεταπελατειακή Ελλάδα» και τονίζοντας δηκτικά ότι σε σχέση με τις αντιξοότητες της δικής του περιόδου, η συγκυβέρνηση «πνίγεται σε μια κουταλιά νερό».

 

Δείχνοντας προοπτική δυναμικής επιστροφής με αυτονομημένο λόγο και διάθεση αμφισβήτησης της υφιστάμενης κομματικής ιεραρχίας στο Κίνημα, ο πρώην πρωθυπουργός προέτρεψε «να συζητηθούν όλα», «να κριθούν και να αμφισβητηθούν όλα, δομές, λειτουργία, πρόσωπα».

 

Ακόμη, κατέθεσε πρόταση για τη διοργάνωση «θεσμικά οργανωμένης και ουσιαστικής δημόσιας συζήτησης για το χρέος» υπό την εποπτεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ από τα βέλη του δεν εξαίρεσε τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι αρνείται να δει την πραγματικότητα, «φοβάται μην τελειώσει το πρόγραμμα» και δεν έχει λόγο ύπαρξης, ενώ προέβλεψε ότι η κατάργηση του Μνημονίου που επαγγέλλεται η Κουμουνδούρου και η διαγραφή του χρέους θα μείνουν στα λόγια.

 

Scroll to top