27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέρασαν τα stress tests 105 τράπεζες

Στα τέλη του 2013 μόλις το 20% των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων περνούσε τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση ελέxθηκαν 130 από αυτά και τα κατάφεραν 105 - Στα 879 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια.
      Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν ότι οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν τα περισσότερα κεφάλαια

Οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν ότι οι ιταλικές τράπεζες θα χρειαστούν τα περισσότερα κεφάλαια REUTERS/ Ralph Orlowski

Σχεδόν μία στις πέντε τράπεζες της ευρωζώνης δεν περνούσαν στα τέλη του 2013 τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ. Στη συνέχεια, όμως, αρκετές από αυτές κατάφεραν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη με αποτέλεσμα στο τέλος μόλις 8 τράπεζες να εμφανίζουν μαύρη τρύπα, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ, από τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της γηραιάς ηπείρου που ελέγχθηκαν, οι 105 πέρασαν με επιτυχία τα τεστ. Αντίθετα, δεν κατάφεραν να περάσουν τον κεφαλαιακό πήχη τού 5,5% 25 τράπεζες. Αυτές, με βάση τους ισολογισμούς του 2013, εμφάνισαν κεφαλαιακό κενό 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι 12 εξ αυτών, με ενέργειές τους στη διάρκεια του 2014, άντλησαν 15 δισ. ευρώ και κατάφεραν να κλείσουν ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου τη μαύρη τρύπα.

 

Από τις υπόλοιπες οι οκτώ δεν τα κατάφεραν και θα πρέπει να εκπονήσουν σχέδια κάλυψης του κενού. Τα περισσότερα κεφάλαια, 2,11 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, ενώ έπονται οι επίσης ιταλικές Banca Carige (810 εκατ. ευρώ), Banca Popolare di Milano (170 εκατ.), Banca Popolare di Vicenza (220 εκατ.), η πορτογαλική Banco Comercial Portugues (1,15 δισ.ευρώ ), η αυστριακή Oesterreichischer Volksbanken – Verbund (860 εκατ. ευρώ), η ιρλανδική Permanent tsb (850 εκατ. ευρώ) και η κυπριακή Ελληνική Τράπεζα (176 εκατ. ευρώ).

 

Διορία δύο εβδομάδων

 

Η ισπανική Dexia, που εμφανίζει έλλειμμα 340 εκατ. ευρώ, πάει προς κλείσιμο, ενώ κάποιες άλλες, όπως οι σλοβένικες Nova Ljubljanska banka και Nova Kreditna Banka Maribor (30 εκατ. ευρώ έκαστη) καλύπτονται από τα κέρδη τους.

 

Οι τράπεζες που δεν πέρασαν τα τεστ έχουν τώρα δύο εβδομάδες στη διάθεσή τους για την υποβολή σχεδίων κάλυψης των κενών στην ΕΚΤ και έως και 9 μήνες κατά περίπτωση για να τα καλύψουν.

 

Το δυσμενές σενάριο που υιοθέτησε η ΕΚΤ, προκειμένου να δει αν οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν σε πολλαπλά οικονομικά σοκ, προέβλεπε μεταξύ άλλων συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην επόμενη τριετία κατά 6,6%, ραγδαία αύξηση της ανεργίας, άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά 4% και άλλες αρνητικές εξελίξεις οι οποίες θα είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια εποπτικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 263 δισ. ευρώ και συρρίκνωση του σχετικού δείκτη από το 12,4% στο 8,3% για τις 130 τράπεζες που αξιολογήθηκαν.

 

Μία από τις πιο ανησυχητικές διαπιστώσεις των ελέγχων της ΕΚΤ στις τράπεζες ήταν η αποκάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 136 δισ. ευρώ που οι τράπεζες δεν είχαν δηλώσει.

 

Επφυλακτικοί οι αναλυτές

 

Το σύνολο των «κόκκινων δανείων» στο ευρωσύστημα προσεγγίζει έτσι πια τα 879 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ διαπίστωσε ακόμη ότι κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, όπως τα δάνεια είχαν υπερτιμηθεί, συνολικά κατά 48 δισ. ευρώ περισσότερα από την πραγματική τους αξία.

 

Οι οικονομικοί αναλυτές πάντως ήταν επιφυλακτικά θετικοί και τόνισαν ότι τα αποτελέσματα των τεστ αποτελούν το ξεκίνημα παρά το τέλος του συγυρίσματος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Κάποιοι επισήμαναν ότι το μέγεθος της μαύρης τρύπας είναι «πολύ, πολύ, πολύ μικρό» (η Goldman Sachs ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι το κενό είναι 51 δισ. ευρώ), ενώ άλλοι δήλωσαν ότι δεν νιώθουν περισσότερο σίγουροι για την υγεία του τραπεζικού συστήματος σήμερα απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Scroll to top