ioannis-kasoulidis

29/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου στη Λευκωσία

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος. Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν στις γεωτρήσεις, διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου. Στην Άγκυρα μεταβαίνει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν .
      Pin It

«Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει καταστρωθεί και η εταιρεία ΕΝΙ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις αλλά και γιατί «η διεθνής κοινότητα δεν έχει εξεύρει εκείνους τους τρόπους που θα την ανακαλέσει στην τάξη».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σχολίασε επίσης τη σημερινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ελλάδας, λέγοντας πως «το γεγονός ότι θα βλέπετε να διεξάγεται μια τριμερής διάσκεψη Αιγύπτου-Ελλάδος- Κύπρου, το γεγονός ότι θα βλέπετε να γίνονται προσπάθειες να αποτελέσουμε τον πυρήνα και το μοντέλο για επέκταση της συνεργασίας με όσες χώρες της περιοχής το επιθυμούν, με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια, αυτό είναι ένα μεγάλο γεγονός από μόνο του».

Στη Λευκωσία μετέβη χθες (Τρίτη) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου θα έχει συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του για την τρέχουσα κατάσταση και την προετοιμασία της επίσκεψης που θα κάνει στην Κύπρο, στις 7 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον κ. Βενιζέλο.

Σήμερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη, και της Αιγύπτου Σαμέχ Χασάν Σούκρι. Προβλέπεται, επίσης, διμερής συνάντηση των κυρίων Σούκρι και Βενιζέλου. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών θα προετοιμάσουν την τριμερή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

O Mπάιντεν στην Τουρκία

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Τουρκία πιθανότατα στις 20 Νοεμβρίου. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και μη κυβερνητικούς εκπροσώπους. Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, έχει διευθετηθεί και τηλεφωνική συνομιλία του Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στις αμέσως προσεχείς ημέρες.Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε τρεις χώρες, το Μαρόκο, την Ουκρανία και την Τουρκία.


* Στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 29 Οκτωβρίου:
Η ενεργειακή διάσταση της τουρκικής προκλητικότητας, του Κωνσταντίνου Φίλη

 

efsyn.gr

Scroll to top