lina-mendoni

28/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Μενδώνη: «Το μνημείο έχει ήδη ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας»

Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού εκτίμησε πως το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, ενώ επιβεβαίωσε πως ο τάφος είναι συλημένος.
      Pin It

Το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης «έχει ήδη ικανοποιήσει τις προσδοκίες μας», δήλωσε σήμερα (Τρίτη) η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Όπως συμπλήρωσε, είναι «εξαιρετικά σημαντικό ως αναπτυξιακός πόρος για τον τόπο. Είναι ένα μοναδικό εύρημα για την επιστήμη της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας, το οποίο θα απασχολήσει, για πολλά χρόνια, τους ειδικούς επιστήμονες».

Ωστόσο, η κ. Μενδώνη δεν θέλησε να κάνει μία εκτίμηση για το πρόσωπο που έχει ταφεί στο μνημείο. «Το ποιος είναι θαμμένος, δεν μπορούμε να το πούμε πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή και πολύ πιθανόν πριν να ολοκληρωθεί και η μελέτη του μνημείου, η οποία μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια».

Εξάλλου, επιβεβαίωσε πως ο τάφος είναι συλημένος: «Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει – κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει – ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση «Πώς είναι δυνατόν μετά από τόση πολυτέλεια να έχουμε ένα ευτελές δάπεδο, στον τρίτο θάλαμο; Μήπως πρόκειται για οριζόντιο τοίχο σφράγισης;», η κ. Μενδώνη απάντησε: «Αποτελεί και για μας υπόθεση εργασίας. Άρα δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να το επιβεβαιώσουμε με τα σημερινά δεδομένα.»

Τέλος σχετικά με την ανεύρεση επιγραφών στον περίβολο, η κ. Μενδώνη υπενθύμισε πως το 2013, όταν αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο μέρος του περιβόλου, «εντοπίστηκαν τεκτονικά σύμβολα, δηλαδή σημάδια των μαστόρων της εποχής». Πρόκειται, όπως συμπλήρωσε, «για μεμονωμένα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία συνηγορούν στη χρονολόγηση του μνημείου».

 

efsyn.gr

Scroll to top