Ten of thousands of Hungarians march across the Elisabeth Bridge during a protest against new tax on Internet data transfers in centre of Budapest

29/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ηχηρό «όχι» στον Βίκτορ Ορμπάν

Περίπου 100.000 Ούγγροι διαδήλωσαν το βράδυ της Τρίτης στη Βουδαπέστη κατηγορώντας την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και υπονόμευση της δημοκρατίας.
      Pin It

Ήταν η μεγαλύτερη αντικυβερνητική κινητοποίηση από το 2010, όταν το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz ανέλαβε την εξουσία, ακολουθώντας πολιτικές που για τους επικριτές του -μεταξύ των οποίων η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ – είναι χαρακτηριστικές ενός αυταρχικού, απολυταρχικού καθεστώτος.

Αυτή τη φορά τη μαζική διαδήλωση προκάλεσε η πρόταση της κυβέρνησης να επιβάλει εισφορά στη διακίνηση δεδομένων μέσω διαδικτύου -δηλαδή να φορολογήσει τη χρήση του ίντερνετ- όπως αυτή ενσωματώθηκε στον νέο φορολογικό κώδικα για το 2015, που κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση την περασμένη εβδομάδα.

 

Κρατώντας ψηλά τα κινητά τους τηλέφωνα, διαδηλωτές διαμαρτύρονται στο κέντρο της Βουδαπέστης ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια φορολόγησης της χρήσης του διαδικτύου (Reuters)

 

Το προτεινόμενο μέτρο προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από τους παρόχους υπηρεσιών στο διαδίκτυο και χιλιάδες χρήστες, που οργανώθηκαν γρήγορα μέσω facebook. Ετσι χθες (Τρίτη) συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, ζήτησαν να ανακληθεί ο σχεδιαζόμενος φόρος και βροντοφώναξαν την επιθυμία τους να δουν τον πρωθυπουργό Ορμπάν να εγκαταλείπει την εξουσία.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει εισφορά περίπου 150 φιορίνια (0,5 ευρώ) ανά gigabyte και όπως υπολόγισαν αναλυτές, αυτό σημαίνει σχεδόν τον ετήσιο τζίρο του κλάδου. Ύστερα από μια πρώτη «προειδοποιητική» κινητοποίηση την Κυριακή, η κυβέρνηση πρότεινε την καθιέρωση ανώτατου ορίου 2,16 ευρώ τον μήνα ανά χρήστη και 16,2 για τις επιχειρήσεις. Οι διαδηλωτές όμως δεν ικανοποιήθηκαν.

 

A protester holds his mobile phone during a protest against new tax on Internet data transfers in centre of Budapest

 

«Είμαι φοιτήτρια και οι γονείς μου δεν είναι πλούσιοι, γι' αυτό και δουλεύω πολύ σκληρά» είπε η Ίλντικο Πιρκ, 22 ετών που σπουδάζει νοσηλευτική. «Δεν αμφιβάλλω ότι οι πάροχοι θα φορτώσουν αυτήν την εισφορά στους καταναλωτές. Και έχω έναν υπολογιστή, ένα «έξυπνο» τηλέφωνο, όπως και η μητέρα μου και τα τέσσερα αδέλφια μου… Κάντε την πρόσθεση».

Οπως λέει η νεαρή κοπέλα, το ίντερνετ είναι ζωτικής σημασίας για τις σπουδές της διότι από εκεί βρίσκει τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει αλλά και για να μάθει μη λογοκριμένες ειδήσεις από μέσα που δεν ελέγχονται από την πολιτική ελίτ που βρίσκεται στο τιμόνι της Ουγγαρίας.

Τόσο η Ίλντικο όσο και πολλοί άλλοι από τους διαδηλωτές είπαν ότι τους προβληματίζει βαθύτατα όλη η πορεία που ακολουθεί η κυβέρνηση τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική, ειδικά μετά την πρόσφατη κρίση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες λόγω των κατηγοριών διαφθοράς Ούγγρων κρατικών λειτουργών.

 

People hold up their mobile phones as they protest against a new tax on Internet data transfers in the centre of Budapest

 

Όπως ήταν φυσικό, η κυβέρνηση Ορμπάν αρνείται ότι έχει κρυφή αντιδημοκρατική ατζέντα και υποστηρίζει ότι αυτό που επιθυμεί είναι όλοι οι τομείς των επιχειρήσεων και της οικονομίας να μοιραστούν ανάλογα τα φορολογικά βάρη. Οι Βρυξέλλες πάντως δεν έχουν πειστεί. «Είναι μέρος ενός σχεδίου… ενεργειών που έχουν περιορίσει τις ελευθερίες ή σκοπεύουν να αποκομίσουν οφέλη χωρίς να έχουν στόχο το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου ή της οικονομίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της απερχόμενης αντιπροέδρου της Κομισιόν Νέλι Κρος.

 

Έλλη Πάνου
efsyn.gr

Scroll to top