29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποια ελληνικά αρχιτεκτονικά έργα επελέγησαν να μας εκπροσωπήσουν

Πέντε για το βραβείο Mies van der Rohe

      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ανάπλαση νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, Κήποι 1-8

Ανάπλαση νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, Κήποι 1-8

Η υποδειγματική ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ηρακλείου και τρεις ευρηματικές ιδιωτικές οικοδομές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο ανά διετία ευρωπαϊκό «ραντεβού» των αρχιτεκτόνων, που διοργανώνεται από το ίδρυμα Mies van der Rohe και θεωρείται ο προάγγελος του παγκόσμιου βραβείου Pritzker, του αποκαλούμενου και Οσκαρ της Αρχιτεκτονικής.

 

Παρά την παρατεταμένη ύφεση στην οικοδομή, που είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τα μνημόνια, η φετινή συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Υποβλήθηκαν 26 έργα, διπλάσια σε σχέση με αυτά του 2012, αλλά πολύ λιγότερα από παλαιότερες διοργανώσεις, οπότε πλησίαζαν τα 100! Η αποζημίωση, όμως, ήρθε από την ποιότητα των μελετών, γεγονός που δυσκόλεψε την επιλογή της κριτικής επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με ευθύνη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

 

*Τα «πράσινα δωμάτια» της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και έχουν γίνει must για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της «νύμφης του Θερμαϊκού», ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή, αφού είναι από τα σπάνια δείγματα ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου στη χώρα μας. Η πολυπληθής ομάδα των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομου Νικηφορίδη, που το 2009 είχε δώσει τα πρώτα πέντε «δωμάτια», πρόσθεσε άλλα επτά, με κυρίαρχα στοιχεία το πράσινο, το νερό και τα φυσικά υλικά. Συνεργάστηκαν τα ατελιέ Καστρό-Ντενίσοφ, οι Ε. Καρυώτη και Π. Ταράντη.

 

*Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του Πανεπιστημίου Ηρακλείου. Στα «χαρτιά» είχε ιδρυθεί το 1980 και κατά καιρούς… περιπλανήθηκε σε διάφορα κτίρια για να καταλήξει οριστικά στο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Ηρακλείου. Την ανακαίνιση του πετρόκτιστου συγκροτήματος υπογράφει ο Βασίλης Γκανιάτσας, καθηγητής στον τομέα αρχιτεκτονικών συνθέσεων του Πολυτεχνείου, με τους συνεργάτες του (Νίκη Γεωργίου, Κατερίνα Κουρούμαλη, Σπ. Μούντριχας και Γ. Τσίλης).

 

Την αρχιτεκτονική «βεντάλια» συμπληρώνουν τρία ιδιωτικά κτίρια:

 

*Η ευρηματική προσθήκη σε υπάρχουσα κατοικία στου Παπάγου, που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Νέλλη Μάρδα και Δώρα Μπαλντά.

 

*Η εξοχική κατοικία στη Σέριφο που παίζει «κρυφτό» με το υπέροχο τοπίο των Κυκλάδων και χάνεται στον βράχο με τη βοήθεια του φυτεμένου δώματος. Τη μελέτη εκπόνησαν η Ηλιάνα Κερεστετζή/Mold architects, Μαρία Βρεττού, Κατερίνα Δασκαλάκη, Φ. Ζαπατινιώτης και Ρ. Ρούμπιν.

 

*Η πολυκατοικία στην οδό Δεινοκράτους, στις παρυφές του Κολωνακίου, στην οποία κυριαρχεί το εμφανές μπετόν και οι απέριττες κατασκευές από συμπαγές σίδερο. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Γ. Αγγελή με τη συνεργασία της Μάγδας Χαμπάλογλου.

 

Η κριτική επιτροπή απαρτίστηκε από τους Δαμιανό Αμπακούμκιν, Φανή Βαβύλη, Κ. Βουρεκά, Ντόρα Γαλάνη, Ν. Κεφαλογιάννη, Π. Κόκκορη, Βασίλη Μπασκόζο, Τάση Παπαϊωάννου και Αλέξανδρο Τριποδάκη, καθώς και την πρόεδρο του συλλόγου αρχιτεκτόνων Μυρτώ Δεσποτίδη.

 

*INFO: Τα ευρωπαϊκά βραβεία Mies van der Rohe θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου χρόνου.

 

[email protected]

 

Scroll to top