29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξελίξεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ο Χάρης Παπαδόπουλος στο τιμόνι του σινεμά;

Σε πλήρη δυσαρμονία με τη θέληση του κινηματο­γραφικού κόσμου, που απαιτούσε την παραμονή του Γρηγόρη Καραντινάκη, το Δ.Σ. του ΕΚΚ ψήφισε και προτείνει στον Κώστα Τασούλα έναν αρχισυνδικαλιστή για τη θέση του γενικού διευθυντή - τον επί δεκατρία χρόνια πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
      Pin It

Της Βένας Γεωργακοπούλου

 

Νέο γενικό διευθυντή ψήφισε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Αν και τυπικά το θέμα θα λήξει μόνο όταν βάλει την υπογραφή του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας -και αν τη βάλει-, σημασία έχει πως τη Δευτέρα, σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ., έγινε η σχετική ψηφοφορία. Και η πρόταση, που θα υποβληθεί αύριο, Πέμπτη, στον υπουργό είναι ο Χάρης Παπαδόπουλος.

 

Ο επί δεκατρία συνεχή χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ψηφίστηκε από 4 μέλη του 7μελούς Δ.Σ. (Νίκος Σέκερης, Γιάννης Διαμαντόπουλος, Ελπίδα Σκινδήλια και Μπιάνκα Νικολαρεΐζη). Ο νυν γενικός διευθυντής του ΕΚΚ Γρηγόρης Καραντινάκης ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μόνο από τον Πέτρο Μάρκαρη (πρόεδρο του Δ.Σ.) και τον μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη. Ενώ μία ψήφος (του Γιάννη Γλέζου) πήγε στον σκηνοθέτη Σπύρο Ταραβήρα.

 

Τέλος εποχής, λοιπόν, για το Κέντρο Κινηματογράφου, σε μία από τις πιο κρίσιμες και συγχρόνως πιο δημιουργικές περιόδους του; Αλλαγή φρουράς, και μάλιστα σε πλήρη δυσαρμονία με τη θέληση του ίδιου του κινηματογραφικού χώρου; Ας θυμηθούμε, γιατί μόνο τυχαία δεν είναι, όσα προηγήθηκαν αυτής της εκλογής. Το πάθος με το οποίο στήριξε σύσσωμος ο κινηματογραφικός κόσμος τον Γρηγόρη Καραντινάκη. Τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν. Τις επιστολές που κατέφτασαν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ απαιτώντας την παραμονή του στο ΕΚΚ.

 

Από ποιους; Από τους πάντες. Από το ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του ελληνικού σινεμά. Ητοι, τα δύο σημαντικότερα σωματεία: την Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και τον Σύνδεσμο Ανεξαρτήτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ), αλλά και από 353 ενεργούς επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων, που συνέδεαν την παραμονή του Καραντινάκη «με τη δημιουργική, αποτελεσματική και απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού».

 

Ξεκάθαρη θέση υπέρ Καραντινάκη πήρε και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Κορυφαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού σινεμά, από τον Κώστα Γαβρά και τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ μέχρι τους διευθυντές των φεστιβάλ Βερολίνου και Βενετίας, Ντίτερ Κέσλικ και Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ζήτησαν την ανανέωση της θητείας του, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του «στην επιβίωση και εξωστρέφεια» του κινηματογράφου μας σε μια δύσκολη εποχή.

 

Και την ίδια στιγμή που ο κινηματογραφικός κόσμος απαιτούσε την παραμονή του Καραντινάκη, έκανε και κάτι άλλο, ακόμα πιο σοβαρό και πρωτοφανές: Κατάγγελλε σε υψηλούς τόνους το Δ.Σ. του ΕΚΚ, αυτό ακριβώς που ψήφισε τον Χάρη Παπαδόπουλο και έχει διοριστεί από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο. Το κατάγγελλε για «διαδικασίες παρακράτους» και για «ανήθικη, αήθη και παράνομη συμπεριφορά». Διότι οι προθέσεις του και η αντίθεσή του στην πολιτική Καραντινάκη ήταν εντελώς διαφανείς. Καταψήφισε, για παράδειγμα, την εισήγησή του για χρηματοδότηση δύο ταινιών, μια αρμοδιότητα που ο νόμος δεν του δίνει.

 

Αυτόν ακριβώς τον νόμο τού 2010, που είχε εκσυγχρονίσει σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα τη λειτουργία του ΕΚΚ, είχε πολεμήσει σθεναρά ο εκλεκτός του Δ.Σ. Χάρης Παπαδόπουλος. Είχε ταχθεί, για παράδειγμα, υπέρ της διατήρησης στο Δ.Σ. αντιπροσώπων των σωματείων. Είχε συγκρουστεί, ακόμα και δημοσίως, τόσο με τον πρωτεργάτη των αλλαγών αυτών Γιώργο Παπαλιό (πρόεδρο τότε του ΕΚΚ) όσο και με τους «Κινηματογραφιστές στην ομίχλη», που επίσης απαιτούσαν με θόρυβο και κινητοποιήσεις νέο νόμο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ποτέ δεν έκρυβε τα τελευταία (πολλά) χρόνια τη φιλοδοξία του να μετακομίσει στο Κέντρο. Η αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ. από τον Πάνο Παναγιωτόπουλο με μέλη πιο φιλικά στον ίδιο και εχθρικά στον Γρηγόρη Καραντινάκη έκανε, επιτέλους, το όνειρό του πραγματικότητα.

 

Οι εξελίξεις τρέχουν. Το Δ.Σ. θα ξανασυνεδριάσει αύριο για να καταλήξει στο σκεπτικό με το οποίο στηρίζει τον Χάρη Παπαδόπουλου, και να το στείλει στον Κώστα Τασούλα. Το περίεργο είναι ότι η ανάγνωση του νόμου είναι διττή. Το Δ.Σ. του ΕΚΚ επιμένει ότι ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα να διορίσει άλλον από τον Χάρη Παπαδόπουλο. Ανώτερα, όμως, κλιμάκια του ΥΠΠΟ επιμένουν ότι ο υπουργός μπορεί να προτείνει άλλον. Θα δούμε.

 

[email protected]

 

Scroll to top