ΤΡΙΠΟΛΗ Του Νίκου Θεοδωράκη
Ασθενής του Ψυχιατρείου Τρίπολης κάηκε ζωντανός και δεμένος χειροπόδαρα πάνω στο κρεβάτι του –προφανώς βρισκόταν σε καταστολή-, ανήμπορος να βοηθήσει τον εαυτό του ή να ειδοποιήσει εγκαίρως το προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ ένας νοσηλευτής που είχε βάρδια εκείνη την ώρα και αντελήφθη τη φωτιά στην προσπάθειά του να τη σβήσει υπέστη αναπνευστική βλάβη και μεταφέρθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο για νοσηλεία!
Η φωτιά στο δωμάτιο του άτυχου 34χρονου ασθενή, που νοσηλευόταν μόνος του, ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε μεταφερθεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο με θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και του είχαν γίνει ράμματα, σύμφωνα με όσα μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γιώργος Παπασταματάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το συμβάν αυτό «περίεργο». Στον χώρο της πυρκαγιάς, την οποία είχε ήδη σβήσει ο νοσηλευτής, μετέβησαν πυροσβέστες και αστυνομικοί, αλλά το μόνο που διαπίστωσαν ήταν πως ο άτυχος άνδρας είχε χάσει τη ζωή του, το δε σώμα του ήταν γεμάτο εγκαύματα.
Η δημοσιογραφική έρευνα που προσπαθήσαμε να κάνουμε για να φωτίσουμε μερικές πτυχές της «περίεργης» αυτής υπόθεσης συνάντησε τα αδιαπέραστα τείχη που καθιστούν «άβατη» την πληροφόρηση για όσα συμβαίνουν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, που ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει βάσει και των επιταγών και χρηματοδοτήσεων προς τούτο της Ε.Ε., συνεχώς «βασιλεύει» μόνο κατ' όνομα, ενώ οι «ένοικοί του», ασθενείς, εργαζόμενοι και γιατροί, βιώνουν τις κάθε άλλο παρά σύγχρονες συνθήκες ζωής και εργασίας, εγκαταλελειμμένοι από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας εδώ και πολλά χρόνια.
Το περιστατικό αυτό χαρακτηρίζεται «περίεργο» γιατί ο άτυχος ασθενής, το όνομα του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, μερικές ώρες πριν είχε διακομισθεί στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο όπου στο χειρουργικό τμήμα τού έκαναν συρραφή θλαστικών τραυμάτων στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του (έτσι έχει καταγραφεί στο βιβλίο του τμήματος) και η πρώτη εκτίμηση γιατρών είναι ότι είχε χτυπηθεί από άλλον άνθρωπο, ήταν δε σε κατάσταση υπερδιέγερσης από τα κατασταλτικά φάρμακα, πράγμα που έκανε δύσκολη την περιποίηση των τραυμάτων του.
Οταν μεταφέρθηκε πίσω στο ψυχιατρείο, προφανώς με εντολή γιατρών, τον έδεσαν χειροπόδαρα στο κρεβάτι ενός δωματίου στο οποίο βρισκόταν μόνος του. Και μερικές ώρες μετά ξέσπασε η φωτιά, την οποία αποκλείεται να μπόρεσε να βάλει μόνος του! Η αστυνομική και πυροσβεστική έρευνα, λοιπόν, έχει να εξετάσει και το πώς μπορεί να ξέσπασε η φωτιά, με δεδομένο ότι η πρόσβαση στον διάδρομο όπου βρίσκονται τα δωμάτια των ασθενών δεν είναι εύκολη στον καθένα, αφού χρειάζεται ειδικό χερούλι και κλειδί για να ανοίξει η πόρτα του διαδρόμου και αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο εργαζόμενοι. Σε ερωτήσεις που κάναμε σε εργαζόμενο στο Ψ.Ν. Τρίπολης αν οι ασθενείς διαθέτουν τσιγάρα και αναπτήρες, μας απάντησε πως «είναι πολύ δύσκολο αυτό γιατί μόλις αντιληφθούμε κάτι τέτοιο τους τα παίρνουμε, ιδιαίτερα στους επικίνδυνους».
Το περιστατικό αυτό με τον τραγικό θάνατο του άτυχου 34χρονου ασθενή έχει ευαισθητοποιήσει την κοινωνία της Τρίπολης, από την οποία κατάγεται και ο σημερινός υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα του νοσοκομείου ψυχικών παθήσεων της ιδιαίτερης πατρίδας του και ζητά να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ οι συζητήσεις που γίνονται έφεραν στο φως και πάλι τις συνθήκες ζωής και εργασίας μέσα στο παλιό αυτό κτίριο που μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι παγωμένοι από την υποθέρμανσή του, μια και η κεντρική θέρμανση λειτουργεί μόλις τρεις ώρες το πρωί και άλλες τόσες το απόγευμα.
Με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Τρίπολη, όσοι ζουν μέσα σε αυτό αναγκάζονται να εργάζονται με μπουφάν και χοντρά ρούχα, ενώ οι ασθενείς τη νύχτα κοιμούνται ντυμένοι με τα παλτά τους και δύο κουβέρτες που σκεπάζονται. Η δε σίτισή τους, διά στόματος γιατρών του ιδρύματος, χαρακτηρίζεται θλιβερή, αφού «το φαγητό είναι απαίσιο και αναγκαζόμαστε να παραγγέλνουμε σουβλάκια από καταστήματα της Τρίπολης», όπως μας είπαν, ενώ οι ίδιοι λένε πως και για τους ασθενείς δεν είναι η ενδεδειγμένη, αφού λόγω των ισχυρών φαρμάκων που τους χορηγούνται επιβάλλεται να είναι προσεγμένα θρεπτική και δεν είναι. «Καλύτερα να τους πετάγαμε στον Καιάδα τους αρρώστους μας», μας είπε εργαζόμενη με ανθρώπινες ευαισθησίες…