29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ελλείψει σύγχρονων υποδομών, πατέντες

Οταν δεν πληρώνουν από την τσέπη τους, οι εργάτες καταφεύγουν σε αυτοσχεδιασμούς για να καλύψουν τα κενά στη συντήρηση, ενώ οι «επενδυτές» καραδοκούν.
      Pin It
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 15 Σεπτεμβρίου 2014

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» στις 15 Σεπτεμβρίου 2014

Περίπου ενάμιση μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή μας στον Εθνικό Κήπο και την εικόνα των άρρωστων φυτών, της έλλειψης άρδευσης και συντήρησης («Στην τύχη του ο Εθνικός Κήπος», 15/9), η «Εφ.Συν.» επέστρεψε στον «τόπο της εγκατάλειψης», αυτή τη φορά με ξεναγούς τους εργάτες του Κήπου, Αντώνη Μπουγιούκα και Κώστα Τσουκαλά. Παρότι τα φυτά φαίνονται πιο ζωντανά και ο Κήπος πιο προσεγμένος, στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

 

Το προσωπικό που απασχολείται είναι το ίδιο -έξι εργάτες για 154 στρέμματα γης!-, η παρακολούθηση είναι η ίδια -με ελάχιστους φύλακες-, τα τεχνικά προβλήματα δεν έχουν αποκατασταθεί στο ελάχιστο. Ο Δήμος Αθηναίων αδυνατεί να προσφέρει τα μηχανήματα που χρειάζονται οι εργάτες για τη συντήρηση των φυτών, οδηγώντας τους σε αυτοσχέδιες «πατέντες» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

 

Τρανταχτό παράδειγμα τέτοιας «ευρεσιτεχνίας» είναι οι νάιλον σακούλες γεμάτες με ξερά φύλλα και χώμα που δεν πετάχτηκαν τυχαία στα αυλάκια άρδευσης. Μια και ο τρόπος ύδρευσης των φυτών είναι… παραδοσιακός, από την εποχή της Αμαλίας (!), χρειάζεται η εναλλάξ φραγή των αυλακιών, για να ποτιστούν όλα τα φυτά. Ειδικές πλάκες φραγής των αυλακιών ή κάποιες αλλαγές στις υποδομές είναι επεμβάσεις που ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη μεριά του δήμου. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, αρκούνται στις πλαστικές σακούλες.

 

Η εύρεση σπόρων για νέα φυτά γίνεται από την τσέπη των εργατών και από την αγάπη τους για τον Κήπο και δεν χρηματοδοτείται από τον δήμο. Ούτε η ποσότητα της τροφής για τα ζώα του Κήπου που δίνει ο δήμος είναι επαρκής και οι εργάτες αναγκάζονται να πηγαίνουν στις λαϊκές αγορές, την ώρα που κλείνουν, ώστε και να παίρνουν τα… εναπομείναντα για τα ζώα.

 

Παρ’ όλα αυτά, ο δρ Δημήτρης Κυριακάκης, διευθυντής πρασίνου και περιβάλλοντος, μάς καθησυχάζει λέγοντας: «Στον Κήπο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ηδη έχουμε ξεκινήσει επεμβάσεις στις μπορντούρες του Κήπου, ενώ οι πλαστικές σακούλες είναι ήδη στο σχέδιο να αντικατασταθούν». Στην προηγούμενη επικοινωνία μας μάς διαβεβαίωνε πως υπάρχει στο πρόγραμμα η βελτίωση των υποδομών του Κήπου από το Πολυτεχνείο και πως αναζητείται χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια, ενώ τα προβλήματα παροχής νερού έχουν πλέον αποκατασταθεί. Παράλληλα, απέδιδε τα ξερά φυτά στον «ανταγωνισμό» από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα δέντρα.

 

Μπορεί τα ξερά και άρρωστα φυτά να αντικαταστάθηκαν με καινούργια και οι λίμνες να συντηρούνται πολύ καλύτερα, όμως τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν. Εκτός από την έλλειψη ενδιαφέροντος που αποδίδουν στον δήμο, οι εργάτες μάς τονίζουν: «Ολοι καιροφυλακτούν να πάρουν και από ένα κομμάτι του Κήπου. Ενα κομμάτι ο εξαερισμός του μετρό, ένα κομμάτι τα μηχανήματα της ΔΕΗ, ένα ακόμα τα μηχανήματα κλιματισμού, εξαερισμού κ.λπ. από τη Βουλή. Η απαξίωσή του είναι εμφανής και τα διάφορα σενάρια ιδιωτικοποίησής του τα ξέρουμε όλοι, κι ας κάνουμε ότι δεν βλέπουμε»…

 

Ερι Γιαγκουδάκη

 

Scroll to top