29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόντρα Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΧΣ και τις τράπεζες

Κυβερνητικά σενάρια κάνουν λόγο για επίσπευση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών επί ζημία του Δημοσίου. Η Κουμουνδούρου ζητά να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο ώς το τέλος του .
      Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε νέα σύγκρουση κορυφής οδηγούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο την επόμενη μέρα των τραπεζικών stress tests και τις εκπεφρασμένες προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να επιταχυνθούν πλέον οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επί ζημία του Δημοσίου και ενόσω επικρέμαται το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

 

Στην αγορά ήδη κυκλοφορούν από προχθές, όλο και πιο έντονα, σενάρια που φέρουν μεγάλες τράπεζες να δρομολογούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (σ.σ. παρότι τα τεστ αντοχής έδειξαν ότι δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια) με μοναδικό στόχο να περάσουν μεγαλύτερα ποσοστά του Δημοσίου στον έλεγχο ιδιωτών μετόχων.

 

Τα warrants

 

Επιπλέον πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να εξετάζει τη λύση της υποβολής προτάσεων επαναγοράς των παραστατικών τίτλων (warrants) που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών το 2013, προκειμένου τα warrants να ακυρωθούν και να μετατραπούν σε μετοχές ώστε στη συνέχεια να πουληθούν απευθείας σε ιδιώτες.

 

Τα σενάρια αυτά φούντωσαν όταν, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, πηγές του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν μέσω non paper του ότι «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το Ελληνικό Δημόσιο και συνεπώς, τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

 

Η θέση αυτή ερμηνεύτηκε ως «κλείσιμο του ματιού» στους τραπεζίτες και το ΤΧΣ, να προετοιμάσουν κινήσεις που θα επιτρέψουν την ταχύτερη δυνατή απεμπλοκή του κράτους από τις ελληνικές τράπεζες και την ενίσχυση του μεριδίου ιδιωτών μετόχων, με «καρότο» την άμεση είσπραξη χρημάτων από το ΤΧΣ, ώστε μαζί με τα 11,4 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση, να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση είτε για την εξόφληση μέρους του δημόσιου χρέους, είτε για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη δημιουργία της περιβόητης «πιστωτικής γραμμής».

 

Πρακτικά λόγω της μεγάλης πτώσης των τραπεζικών μετοχών και της ολοσχερούς απαξίωσης των παραστατικών τίτλων, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το ΤΧΣ αναμένεται να εγγράψει πολύ μεγάλη ζημιά είτε στην περίπτωση που υποχρεωθεί να παραιτηθεί -για άλλη μια φορά- από το δικαίωμα συμμετοχής του σε τυχόν νέες αυξήσεις κεφαλαίου από τις τράπεζες, είτε εφόσον προχωρήσει σε μετατροπή των warrants σε μετοχές υπέρ ιδιωτών.

 

Η κυβέρνηση πάντως φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει το θέμα της ταχύτερης ιδιωτικοποίησης των τραπεζών στις συζητήσεις με την τρόικα που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ με τον δημοσκοπικό αέρα του πρώτου κόμματος στο πιθανό σενάριο των πρόωρων εκλογών, επανέφερε στο τραπέζι τη θέση του να παραμείνουν σε κάθε περίπτωση υπό κρατικό έλεγχο οι τράπεζες με ορίζοντα το τέλος του 2017, ώστε όπως υποστηρίζει, το Δημόσιο να πουλήσει με υπεραξία με την ολοκλήρωση της προθεσμίας επαναγοράς των μετοχών τους από τους ιδιώτες.

 

H αναβαλλόμενη φορολογία

 

Απαιτεί δε από την κυβέρνηση όχι μόνο να διατηρηθεί η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες, αλλά και να αυξηθεί ο έλεγχος του Δημοσίου μέσω της έκδοσης νέων μετοχών αξίας 10 δισ. ευρώ που θα αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, η οποία ουσιαστικά αποτελεί έμμεση χρηματοδοτική στήριξη των φορολογούμενων προς το τραπεζικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το κόστος διάσωσης των τραπεζών είναι 40 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ.

 

Με τη σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες να έχει υποχωρήσει στα 16 δισ. ευρώ μετά και την απώλεια των 8 δισ. ευρώ που προέκυψε από την παραίτηση της συμμετοχής του στις αυξήσεις κεφαλαίου της περασμένης άνοιξης, είναι προφανές ότι οι μετοχές τους πρέπει να πολλαπλασιάσουν την αξία τους για να ανακτηθεί έστω και μικρό μέρος από τα ποσά που επωμίστηκαν στις πλάτες τους οι Ελληνες φορολογούμενοι.

 

Scroll to top