29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάζουν στόχο άγρια πουλιά

Δύο νεκρά μεταναστευτικά πτηνά από σκάγια και ένα τραυματισμένο, ο απολογισμός των τελευταίων ημερών στα Ιωάννινα.
      Pin It

ΙΩΑΝΝΙΝΑ Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

 Ο φιδαετός έφερε σοβαρές πληγές στη δεξιά του φτερούγα και στο μάτι, οι οποίες προκλήθηκαν από πυροβολισμό τις προηγούμενες ημέρες


Ο φιδαετός έφερε σοβαρές πληγές στη δεξιά του φτερούγα και στο μάτι, οι οποίες προκλήθηκαν από πυροβολισμό τις προηγούμενες ημέρες

Δύο άγρια πουλιά βρέθηκαν νεκρά από σκάγια και ένα τραυματισμένο τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές του νομού Ιωαννίνων.

 

Ο… τυχερός τραυματίας είναι ένας φιδαετός που εντοπίστηκε στις 14 Οκτωβρίου από εκπαιδευτικούς στα Τζουμέρκα, στην άκρη του δρόμου κοντά στο Αμπελοχώρι προς Πράμαντα. Ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, που μερίμνησε για τη μεταφορά του στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, όπου και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον αετό, στις σοβαρές πληγές που είχε στη δεξιά του φτερούγα και στο μάτι, οι οποίες προκλήθηκαν από πυροβολισμό τις προηγούμενες ημέρες.

 

O φιδαετός είναι μεταναστευτικό πουλί που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Ερχεται στην Ηπειρο στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου και φεύγει μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής του, κατά τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, όπως ανακοίνωσε ο Φορέας, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί στον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Καλλιθέα Αττικής.

 

Ο νεκρός γύπας

 

Ο γύπας που βρέθηκε νεκρός είχε αρχίσει το ταξίδι του από την Κροατία, διασχίζοντας μια μεγάλη απόσταση για να προσγειωθεί στην Ελλάδα

Ο γύπας που βρέθηκε νεκρός είχε αρχίσει το ταξίδι του από την Κροατία, διασχίζοντας μια μεγάλη απόσταση για να προσγειωθεί στην Ελλάδα

Το ένα από τα δύο νεκρά πουλιά είναι ένα όρνιο, που βρέθηκε πυροβολημένο στις 9 Οκτωβρίου, στο βουνό Τόμαρος, νότια των Ιωαννίνων. Οπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που δημοσιοποίησε και το θέμα, ο νεαρός γύπας είχε αρχίσει το παρθενικό του ταξίδι από την Κροατία, διασχίζοντας μια μεγάλη απόσταση για να προσγειωθεί στην Ελλάδα και να βρει τελικά τον θάνατο.

 

Τον γύπα περισυνέλεξε νεκρό το Δασαρχείο Ιωαννίνων μετά τον εντοπισμό του από δασοφύλακα και η ακτινογραφία έδειξε ότι το ζώο έφερε πολλαπλά τραύματα από 15 σκάγια.

 

Στο πτηνό είχε τοποθετηθεί δαχτυλίδι στο νησί Cres της Κροατίας τον περασμένο Μάιο προκειμένου να καταγραφούν οι μετακινήσεις του από Κροάτες επιστήμονες. Το νεαρό όρνιο πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι ύστερα από την εγκατάλειψη της φωλιάς του, φέτος τον Αύγουστο.

 

Οπως αναφέρει η Ορνιθολογική, «στην Ελλάδα ο πληθυσμός των όρνιων, που παλαιότερα ήταν σε μεγάλη αφθονία, κατέρρευσε μετά τη δεκαετία του 1990 στην ηπειρωτική χώρα, κατατάσσοντας το είδος στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ως “τρωτό”. Ανάμεσα στις κύριες αιτίες μείωσης είναι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, η μείωση της διαθέσιμης τροφής λόγω εγκατάλειψης της εκτατικής κτηνοτροφίας και οι συγκρούσεις με τις ανεμογεννήτριες. Η λαθροθηρία έρχεται να προστεθεί στις απειλές που αντιμετωπίζει το είδος για την επιβίωσή του στη χώρα μας», σημειώνεται.

 

Η άλλη περίπτωση είναι ένας κραυγαετός, που βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης προ ημερών στο Καλπάκι, χτυπημένος επίσης από πυροβολισμό. Την περίπτωσή του έκανε γνωστή την Παρασκευή η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία, η οποία σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση αναφέρει ότι «η κυνηγετική οικογένεια εκφράζει σύσσωμη τον αποτροπιασμό, την οργή και την αγανάκτησή της προς τους ασυνείδητους οπλοφόρους που πυροβόλησαν τρία σπάνια μεταναστευτικά πτηνά».

 

«Πρόκειται για ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση, με φυσικούς αυτουργούς άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των “οπλοφόρων” και όχι των κυνηγών», σημειώνουν οι κυνηγοί, κάνοντας λόγο «για κοινούς εγκληματίες της άγριας πανίδας και ως τέτοιοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

 

Scroll to top