daneia

30/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Στις τράπεζες το μαχαίρι και το πεπόνι για τα κόκκινα δάνεια

Αν και η κυβέρνηση φέρνει κούρεμα «κόκκινων» δανείων και αποπληρωμή σε 100 δόσεις, οι τράπεζες θα είναι αποκλειστικά αρμόδιες να αποφασίζουν με δικά τους κριτήρια ποιες επιχειρήσεις θα «σώσουν». Για τις υπόλοιπες προβλέπεται... fast track εκκαθάριση.
      Pin It

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» δάνεια, διευρύνονται σημαντικά τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση εξωδικαστικής διευθέτησης χρεών, ώστε να «χωρέσουν» περίπου 180.000-200.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με συνολικά ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όσες επιχειρήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες, προχωρούν σε ταυτόχρονη συμφωνία τόσο με τις τράπεζες όσο και με το Δημόσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους θα έχουν μπόνους επιπλέον διαγραφής 20% επί των προσαυξήσεων και των προστίμων για τα χρέη τους προς το Δημόσιο και θα μπορούν να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις.

Οι μεγαλοοφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αποκλείονται από τις ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τα ληξιπρόθεσμα, θα μπορούν να ζητήσουν κούρεμα 40% επί των προσαυξήσεων και να πληρώσουν τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις.

daneia-louketo-epiheiriseis-thematikoΓια τις όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός ή το ύψος των οφειλών τους, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016, εφόσον εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη του 50,01% των πιστωτών, από τους οποίους οι μισοί να έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, ή με τουλάχιστον 2 πιστωτικά ιδρύματα που να κατέχουν το 20% των χρεών

Στις τράπεζες δίνεται φορολογικό κίνητρο για διαγραφή χρεών μέσω της έκπτωσης της ζημιάς τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους (προ φόρων κέρδη) σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις, ενώ παράλληλα, αν η τράπεζα έχει ήδη σχηματίσει πρόβλεψη για το χρέος που διαγράφει και την έχει αφαιρέσει από τα ακαθάριστα έσοδά της, τότε το ποσό αυτό λογίζεται ουσιαστικά ως κέρδος και υπολογίζεται στα αποτελέσματα της χρονιάς που γίνεται η διαγραφή.

Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες ωστόσο, η κυβέρνηση άφησε και το μαχαίρι και το πεπόνι στις τράπεζες, καθώς θα είναι αποκλειστικά αρμόδιες να αποφασίζουν με δικά τους κριτήρια ποιες επιχειρήσεις θα σώσουν μέσω της «διευθέτησης» των «κόκκινων» δανείων τους και ποιες θα αποσωληνώσουν από το εναπομείναν οξυγόνο της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Για τις εταιρείες που δεν θα υπαχθούν σε ρύθμιση αναδιάρθρωσης των δανείων τους και δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν διαφορετικά, κηρύσσοντας στάση πληρωμών, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει… fast track διαδικασίες «εκκαθάρισης», ώστε οι πιστωτές τους να βγάζουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα στο σφυρί τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω ειδικού διαχειριστή.

 

 

Β.Γ.
efsyn.gr

Scroll to top