30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μόνιμη «κατάληψη» της πλατείας Αριστοτέλους

Στον «ψυχρό πόλεμο» Δήμου Θεσσαλονίκης-καταστηματαρχών για τα τραπεζοκαθίσματα σημειώθηκε νέο θερμό επεισόδιο, που κατέληξε σε συλλήψεις και μηνύσεις εις βάρος δημοτικών υπαλλήλων και συμβούλων και σε καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση ορισμένων επιχειρηματιών.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Θερμό» επεισόδιο ανάμεσα σε δημοτικούς υπαλλήλους και ιδιοκτήτη μπαρ στην πλατεία Αριστοτέλους βγάζει στην επιφάνεια το μπάχαλο και την αυθαιρεσία που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα δικαστούν αύριο ο εντεταλμένος σύμβουλος κοινόχρηστων χώρων του δήμου, Λευτέρης Κιοσέογλου, τρεις δημοτικοί υπάλληλοι και ο καταστηματάρχης (πρώην αστυνομικός) ύστερα από εκατέρωθεν μηνύσεις που υποβλήθηκαν στην εισαγγελία.

 

Το θέμα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιου χώρου στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου ανθούν μπαρ και καφετέριες, απασχολεί χρόνια τώρα τους διερχόμενους πολίτες. Οι καταγγελίες είναι σχεδόν καθημερινές, αλλά -παρά τους ελέγχους του δήμου Θεσσαλονίκης- το φαινόμενο ζει και βασιλεύει, σχεδόν ανεμπόδιστα. Μάλλον το κέρδος είναι μεγαλύτερο από τα πρόστιμα…

 

Το χρονικό

 

Οπως έγινε γνωστό, την περασμένη Δευτέρα, τρεις υπάλληλοι του δήμου πήγαν να διενεργήσουν άλλον έναν έλεγχο σε καφέ της Αριστοτέλους. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, όμως, φέρεται να αντέδρασε, δηλώνοντας πως ελέγχεται μονίμως εκείνος και σε αυτόν επιβάλλονται τα μεγαλύτερα πρόστιμα, σε αντίθεση με το διπλανό κατάστημα, στο οποίο είναι μέτοχος περιφερειακός σύμβουλος…

 

Οι δημοτικοί υπάλληλοι συνέχισαν τον έλεγχο και ακολούθησε ένταση. Στο επεισόδιο κλήθηκε να επέμβει η αστυνομία και αμφότεροι κατέληξαν στο Τμήμα. Επιτόπου έσπευσε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος (πρώην αντιδήμαρχος) Λευτέρης Κιοσέογλου, που βρέθηκε κι αυτός με… χειροπέδες για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος. Μετά την υποβολή μηνύσεων, οι δημοτικοί υπάλληλοι, ο δημοτικός σύμβουλος και ο καταστηματάρχης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, που τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές.

 

«Το μόνο που ζητάμε είναι ισονομία. Είναι γνωστό πώς λειτουργούν τα καταστήματα στην πλατεία Αριστοτέλους. Δεν μπορεί να είμαστε εμείς μονίμως τα θύματα και οι άλλοι να περνάνε με αστεία πρόστιμα τις παραβάσεις τους. Κάτι συμβαίνει εδώ…», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κατηγορούμενος καταστηματάρχης.

 

Από την άλλη πλευρά, ο δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κιοσέογλου υποστηρίζει ότι ο ιδιόκτητης του καταστήματος «ήθελε να κάνουμε έλεγχο σε άλλα μαγαζιά και όχι σε αυτόν, παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους στο έργο τους», ενώ ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «πρόβλημα με την ασυδοσία καταστηματαρχών -ευτυχώς λίγων- που καταπατούν τον δημόσιο χώρο και αντιδρούν στους ελέγχους».

 

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Δήμου Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και απαρτίζεται από 19 δημοτικούς υπαλλήλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, μέσα στο 2014 πραγματοποίησαν 11.000 ελέγχους, από τους οποίους 3.000 σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Scroll to top