31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν θα δεχτούμε κανένα τετελεσμένο

Μετά το ραντεβού με τον Στουρνάρα ο Τσίπρας κατήγγειλε προεκλογικές σκοπιμότητες στο πώς χρησιμοποιεί τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ η κυβέρνηση, στερώντας την πραγματική οικονομία από ρευστότητα.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

«Η κυβέρνηση κινείται χωρίς σχέδιο και με μόνη πυξίδα τη δημιουργία εντυπώσεων εν όψει εκλογών» δήλωσε χτες ο Αλέξης Τσίπρας αποτιμώντας τις κυβερνητικές κινήσεις στο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών και την επικείμενη σύναψη του νέου προγράμματος με τους δανειστές. Είχε προηγηθεί και η συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα, η οποία, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, έγινε «σε πολύ καλό κλίμα».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του έριξε το βάρος στο φλέγον θέμα της διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων και της ακόλουθης παροχής ρευστότητας στην «πραγματική οικονομία», ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν τους οικονομικούς παράγοντες και τους κυβερνώντες.

 

«Γι΄ αυτό και είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δισ., που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς», όπως τη «γραμμή πιστωτικής στήριξης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του ΤΧΣ «για να αποτρέψουμε εξαρχής μια τέτοια κρίση; Γιατί να δεχτούμε ως χώρα νέους μνημονιακούς όρους για χρήματα τα οποία έχουμε ήδη χρεωθεί;».

 

Καταλόγισε πάντως στην κυβέρνηση ότι όλοι οι σχεδιασμοί της εξυπηρετούν ουσιαστικά προεκλογικούς σκοπούς, αφού «προσπαθεί να πείσει ότι το Μνημόνιο πέτυχε και ότι η χώρα μπορεί να δανείζεται ομαλά από τις αγορές». Με αυτόν τον τρόπο όμως «απειλείται η δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να διαμορφώσει όρους διεξόδου και έτσι απειλείται η χώρα» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας την «κάθετη αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιασμούς που αντί να λύνουν, επιδεινώνουν τα προβλήματα».

 

Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να δεχτεί «καμιά συμφωνία που θα δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, πριν τη δημοκρατική διέξοδο και πριν τη συνολική διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για το μείζον θέμα της απομείωσης του δημόσιου χρέους». Την οποία «μόνο μια κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορεί να υλοποιήσει με επιτυχία».

 

Τον Γιάννη Στουρνάρα συνόδευαν στελέχη της ΤτΕ επιφορτισμένα με την εποπτεία των τραπεζών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν επίσης οι Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Στη συνάντηση μιάμισης ώρας υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα των stress tests, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα ασκείται από την ΕΚΤ η εποπτεία των τραπεζών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επιβεβαίωση από την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα ότι το μέγεθος του αναβαλλόμενου φόρου που επετράπη με τροπολογία στις τράπεζες να μην τον καταβάλλουν στο κράτος αντιστοιχεί στο 40% των ίδιων κεφαλαίων τους.

 

Οπως σχολίαζε μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «αποδεικνύεται με ακόμα έναν τρόπο ότι οι τράπεζες συντηρούνται ελέω κράτους και με πόρους που θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στο Δημόσιο». Η ηγεσία της ΤτΕ θεωρεί πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες εδράζεται στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

 

Χωρίς πειστικές απαντήσεις

 

«Ηταν καθησυχαστικός, ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση στα ζητήματα του ιδιωτικού χρέους και προσπαθούσε να εξωραΐσει την κατάσταση» έλεγε έτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον Γιάννη Στουρνάρα, ξεχωρίζοντας το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ «δεν είχε πειστικές απαντήσεις» γιατί, παρά τα «επιτυχημένα» αποτελέσματα των stress test, οι αγορές αντιδρούν και το χρηματιστήριο πέφτει διαρκώς.

 

Οι κορυφαίοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβαν μάλιστα στον Γ. Στουρνάρα την αντίθεσή τους στο σχέδιο «ξεπουλήματος» των τραπεζών σε ιδιώτες, πόσω μάλλον τώρα που η συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες έχει καταλήξει να έχει αξία μόλις 8 δισ. από τα συνολικά 40 δισ.

 

Στην Κουμουνδούρου είναι πάντως κοινή η εκτίμηση ότι ο όποιος σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι «στον αέρα», αφού με άγνωστη την αξιολόγηση του προγράμματος και με τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα να «αιωρούνται», η έξοδος στις αγορές είναι «όνειρο θερινής νυκτός». Θεωρούν άλλωστε ότι η κυβέρνηση, ούσα απόλυτα προσηλωμένη στις επιταγές των δανειστών, είναι δέσμια των «ορέξεών» τους. «Η ανοχή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ έχει πεπερασμένα όρια και κάποια στιγμή θα εξαντληθεί» εκτιμούσαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας έναν ακόμα γύρο «τελεσιγράφων» από την τρόικα προς τους υπουργούς της κυβέρνησης.

 

Scroll to top