31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «καλό παιδί» της Συμμαχίας

Πόντιος Πιλάτος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που ο Σαμαράς του έλεγε πόσα ξοδεύουμε για όπλα παρά την κρίση.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Πολιτική ίσων αποστάσεων από Aγκυρα και Λευκωσία στο θέμα των παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ κράτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, σε ρόλο «καλού παιδιού» εντός της Συμμαχίας, προέβαλε ως επιχείρημα τα υψηλά κονδύλια για εξοπλισμούς που δαπανά η Ελλάδα ακόμα και εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης.

 

«Για όπλα ξοδεύουμε»

 

«Η Ελλάδα, παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες» είπε ο πρωθυπουργός, ενώ, κόντρα στην πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα των Ελλήνων, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η χώρα μας βγαίνει από την κρίση και πως πλέον αποτελεί νησίδα ασφάλειας στην περιοχή.

 

Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία. Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των εξτρεμιστών μουσουλμάνων, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας, όπως ο μεσογειακός διάλογος. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι αυτή παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια.

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και, ερωτηθείς για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε: «Παροτρύνω όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εστιάσουν στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Συμμαχία. Αναφέρομαι στις απειλές που προέρχονται από τον Νότο, στην αστάθεια στο Ιράκ και στη Συρία και στην πιο επιθετική πολιτική της Ρωσίας. Νομίζω ότι είναι ακόμη πιο σημαντικό, περισσότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι εντός των κόλπων της Συμμαχίας, ούτως ώστε να δοθεί σαφής και καθαρή απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και οι οποίες προέρχονται εκτός των κόλπων του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, θα ήθελα να παροτρύνω όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην περιοχή αυτή, ούτως ώστε να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ».

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «η λύση είναι πάντα μόνο μία: ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας». Πρόσθεσε δε ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι, δυστυχώς, η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Είπε, επίσης, ότι «η Ελλάδα είναι ένα παλιό, αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας», υπογράμμισε ότι «η ευρωατλαντική πολιτική είναι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα» και ότι ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο, στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και για την τριμερή συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου.

 

ΝΑΤΟ μέχρι… θανάτου

 

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει και να αναβαθμίσει τη σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συμμετέχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ και τόνισε: «Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που υπερκαλύπτει τις προϋποθέσεις σε σχέση με το ύψος των αμυντικών δαπανών, παρά τη δημοσιονομική και γενικότερη οικονομική κρίση».

 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τον ρόλο της στις αποστολές της Συμμαχίας, αλλά και για τη συμμετοχή της στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σε ψυχροπολεμικούς τόνους κάλεσε τη Ρωσία «να θέσει τέλος στις αποσταθεροποιητικές δράσεις στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αλλά και να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να γίνει σεβαστή η εκεχειρία».

 

Παράλληλα αποδοκίμασε τις «αποκαλούμενες εκλογές», όπως είπε, από τις ένοπλες αποσχιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, καθώς «αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην υπονόμευση της Συμφωνίας του Μινσκ και δεν μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη μιας φιλειρηνικής λύσης στην Ουκρανία».

 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου», ωστόσο, όπως είπε, «η συμπεριφορά της Ρωσίας έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης σε μεγάλο βαθμό και έχουμε οπισθοδρομήσει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε μια πιο εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

 

Scroll to top