31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΘΩΟΣ Ο Δ. ΓΑΛΑΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ

«Αμέλησε» χωρίς δόλο για τη ρύπανση

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL/ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL/ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Αθώος ο πρόεδρος, αν και η ρύπανση συντελέστηκε… Ελλείψει δόλου απαλλάχθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο άλλοτε επικεφαλής του Συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Γαλαμάτης, που κάθισε στο εδώλιο κατόπιν μήνυσης πολιτών της Ευκαρπίας και μελών περιβαλλοντικών συλλόγων για τη ρύπανση του περιβάλλοντος χώρου στην πρώην χωματερή Δερβενίου και στο μοναδικό ρέμα του Μύλου. Στο ρέμα αυτό, που καταλήγει μέσω του Δενδροποτάμου στον Θερμαϊκό Κόλπο, έπρεπε να έχουν γίνει εργασίες από δεκαετίες, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ!

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά το διάστημα που ήταν πρόεδρος (30/5/2012-15/10/2012), ο κ. Γαλαμάτης (πρώην βουλευτής της Ν.Δ.), παρότι είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση για τη φροντίδα του χώρου της παλαιάς χωματερής, προκάλεσε μεταβολή στο περιβάλλον με αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων. Πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, παρέλειψε να κατασκευάσει παράθυρα εκτόνωσης βιοαερίου και να κατασκευάσει για τα διασταλάζοντα (οι κάτοικοι το αποκαλούν ειρωνικά «σκουπιδόζουμο») δίκτυο συλλογής και να τα μεταφέρει στον βιολογικό σταθμό Θεσσαλονίκης για περαιτέρω επεξεργασία, ενώ διατηρεί αγωγό στο κάτω μέρος της χωματερής που εκβάλλει στο παρακείμενο ρέμα, από τον οποίο ρέουν συνεχώς υγρά που υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες τιμές…

 

Στις δυτικές συνοικίες, με κορυφαίες τις κινητοποιήσεις κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας και κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων από τον «ΤΙΤΑΝ», οι κάτοικοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση. Μπορεί ο κ. Γαλαμάτης να αθωώθηκε, αλλά -σύμφωνα με τον δικηγόρο των κατοίκων και πρώην πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλη Λαμτζίδη- η συγκεκριμένη δίκη αφορά και «βάζει στο περιβαλλοντικό παιχνίδι» τους δήμους, τους δικηγορικούς συλλόγους, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, τα Πανεπιστήμια, τις ΜΚΟ, τους «φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» και έναν αόριστο αριθμό φυσικών προσώπων για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση τους σε τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top