troika-thema

31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γην και ύδωρ στην τρόικα

Επιστρέφει έπειτα από την υποχώρηση της κυβέρνησης για Ασφαλιστικό και περικοπές στις συντάξεις.
      Pin It

Των Μάριου Χριστοδούλου- Κώστα Τσάβαλου

 

Η υποχώρηση της κυβέρνησης σε κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία μέχρι τώρα συνιστούσαν την περίφημη «κόκκινη γραμμή», όπως είναι το Ασφαλιστικό και οι νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αργά χθες το απόγευμα οι δανειστές ειδοποίησαν τον υπουργό Οικονομικών ότι -εκτός απροόπτου- την ερχόμενη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου το βράδυ πρόκειται να αφιχθούν στη χώρα μας.

 

Ετσι, από το πρωί της επόμενης μέρας μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με τη δόση των 7,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι και τα τελευταία λεφτά από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δικαιούται να πάρει η Ελλάδα με βάση το δεύτερο μνημόνιο.

 

Αυτό που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι αν την ίδια ημέρα επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) θα έρθουν μαζί τους και τα τεχνικά κλιμάκια ή θα καταφτάσουν νωρίτερα στη χώρα μας και δη στις 4 Νοεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «σήμα» με την ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς εστάλη ταυτόχρονα από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γκίκας Χαρδούβελης. Αυτή έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού μετά τις διαστάσεις θρίλερ που έτεινε να πάρει το σίριαλ με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης.

 

Το χρονοδιάγραμμα

 

Το κλίμα στη μεγάλη αίθουσα του μεγάρου Μαξίμου ήταν ήδη βαρύ από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η τρόικα θα έρθει μόνο αν η κυβέρνηση τηρήσει τα υπεσχημένα. «Η ταχύτητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής είναι αυτή που θα προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής των κλιμακίων» ήταν η ακριβής απάντηση του κ. Ράις που καθόρισε και τις εξελίξεις.

 

Κατόπιν τούτου, οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και αποτέλεσαν τις νέες δεσμεύσεις απέναντι στα μεγάλα αφεντικά της τρόικας στάθηκαν ικανές να «γεφυρώσουν» το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα οι ξένοι να ετοιμάζουν πολύ γρήγορα τις βαλίτσες της επιστροφής.

 

Νούμερο ένα «αγκάθι» στα μνημονιακά ορόσημα είναι το Ασφαλιστικό, με την τρόικα να κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» που πρέπει να αρθούν σταδιακά, γιατί λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση.

 

Οι τεχνοκράτες της θεωρούν ότι η θεμελίωση συνταξιοδότησης και η απονομή «σχετικά υψηλής» κατώτατης σύνταξης (συνυπολογίζοντας το ΕΚΑΣ) με 15 χρόνια ασφάλισης αποτελεί πρόβλημα και ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός των ενσήμων για την καταβολή της.

 

Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει προτείνει να αυξηθούν τα χρόνια ασφάλισης κατά 5, ώστε το όριο να διαμορφωθεί στα 20 έτη. Η απαίτηση αυτή θίγει, μεταξύ άλλων, τις αναπηρικές συντάξεις και αυτές που χορηγούνται με τη χρήση βαρέων και ανθυγιεινών. Η κυβέρνηση ήλπιζε να αποφύγει τέτοιες οδυνηρές παρεμβάσεις, όπως επίσης και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά είναι σαφές πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι.

 

Η «καυτή πατάτα»

 

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά, με επιστολή προς την τρόικα, είχε ζητήσει να μη συμπεριληφθεί στον τρέχοντα έλεγχο η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως το σύστημα είναι βιώσιμο ώς το 2060.

 

Την ίδια στιγμή, «καυτή πατάτα» θεωρούνται και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, με τους δανειστές να πιέζουν για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση στην καθιέρωση του «λοκ άουτ» (ανταπεργία) και στην τροποποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για απεργίες. Επιπλέον, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει ομαδικές απολύσεις διά νόμου αντί με υπουργική απόφαση, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το νέο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις.

 

Και ενώ η τρόικα έρχεται αγριεμένη, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρανκ Πολ Βέμπερ, μας… άδειασε κανονικά υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Αθήνα σε κανένα θέμα.

 

Scroll to top