31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΤΕΕ αδειάζει το ΤΑΙΠΕΔ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ - Μελέτη αποκαλύπτει ότι το «φιλέτο» των 6.200 στρεμμάτων πωλείται στο 1/3 της τιμής του.
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Εκθετη είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για την απόφασή της να εκχωρήσει το «φιλέτο» του Ελληνικού-Αγίου Κοσμά στον μοναδικό υποψήφιο, με τίμημα μόλις 915 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπεται μάλιστα να καταβληθεί σε βάθος δεκαετίας, μετά τη μελέτη που παρουσίασε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο και, σύμφωνα με την οποία, η επενδυτική αξία του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων υπολογίζεται σε 2,95 δισ. ευρώ και σε 1,86 δισ. ευρώ σε περίπτωση άμεσης καταβολής του ποσού. Η παρέμβαση γίνεται σε καθοριστική στιγμή, καθώς μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται η απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ελέγχει τη νομιμότητα της προωθούμενης σύμβασης.

 

Οσο στο Βραχάτι

 

Με βάση τους υπολογισμούς του ΤΕΕ, η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 492 ευρώ ανά τετραγωνικό (310 ευρώ ανά τετραγωνικό, για άμεση εξόφληση), όταν το ΤΑΙΠΕΔ αποδέχθηκε τα 150 ευρώ! Πρόκειται για απαράδεκτα χαμηλό ποσό, το οποίο, όπως επισημάνθηκε, αντιστοιχεί σε τιμές αγοράς που ισχύουν σήμερα, σε εποχές παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, σε ακίνητα στο Βραχάτι Κορινθίας και στον Αγιο Βασίλειο Αχαΐας!

 

Το «ξεπούλημα» γίνεται ακόμη πιο αποκαλυπτικό αν συνυπολογιστούν άλλα δύο στοιχεία:

 

• Στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται η αξία του καζίνου. Λέγεται ότι ο ανάδοχος όμιλος ζητά να πάρει άδεια λειτουργίας και σε αντίθετη περίπτωση απειλεί να μην υπογράψει τη σύμβαση.

 

• Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην πώληση του παραπλήσιου ακινήτου στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», μόνο για την παράκτια ζώνη των 955 στρεμμάτων του Αγίου Κοσμά το τίμημα έπρεπε να φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ!

 

«Η διαφορά της αξίας του Ελληνικού σε σχέση με αυτήν που δέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ φθάνει στο 222%», υπογράμμισε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο αποστασιοποιημένος από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του ΤΕΕ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων από όλα τα κόμματα της Βουλής. Υπενθύμισε ότι η αρχική διακήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε ότι το Δημόσιο θα κρατούσε το 30% των μετοχών, ώστε να καρπωθεί μελλοντικές υπεραξίες, επισημαίνοντας ότι ο καθοριστικός αυτός όρος άλλαξε στην πορεία του διαγωνισμού. Ανέφερε μάλιστα ότι οι όροι αξιοποίησης του ακινήτου διαμορφώθηκαν με τον νόμο 4062/2012 και, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», οι υποψήφιοι κλήθηκαν να υποβάλουν τις προσφορές τους. «Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν προλαβαίνεις να δώσεις προσφορά ούτε για… μονοκατοικία», παρατήρησε με νόημα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις προβλεπόμενες ρήτρες σε βάρος του Δημοσίου, σημειώνοντας πως «τις έχουμε ξαναδεί στις παραχωρήσεις των συμβάσεων Σουφλιά για τους αυτοκινητόδρομους». Ο προερχόμενος από την ανεξάρτητη παράταξη ΕΛΕΜ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Ι. Κυριακόπουλος, έκανε λόγο για «ξεπούλημα» του Ελληνικού και πρόσθεσε ότι η διαφάνεια στις διαδικασίες εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον προστατεύοντας και τους επενδυτές.

 

Η μελέτη των εκτιμητών Α. Ψαθά και Ι. Αλεξόπουλου για την επενδυτική αξία του Ελληνικού στηρίχθηκε στις προβλέψεις του νόμου 4062/2012. Σε εφαρμογή του, εκπονήθηκε από την κρατική εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» μελέτη υπό την ευθύνη του καθηγητή του Χάρβαρντ και προέδρου του φορέα Σπ. Πολλάλη, παρόλο που το ΤΕΕ έχει εκφράσει επιφυλάξεις στον σχεδιασμό που προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας πόλης 35.000 κατοίκων στο Λεκανοπέδιο και έχει ταχθεί υπέρ άλλων προτάσεων που έχουν υποβληθεί, κυρίως με αυτή της ομάδας του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Ν. Μπελαβίλα, η οποία προβλέπει ήπια ανάπτυξη και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

 

«Λάθος μοντέλο»

 

Οι εκτιμητές υπολόγισαν ότι, με βάση το κόστος αγοράς και τις προβλεπόμενες επενδύσεις, συνολικού ύψους 4 δισ. σε βάθος 15ετίας, η ανάδοχος κοινοπραξία θα έχει από τον 9ο χρόνο ετήσια έσοδα της τάξης των 720 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 30% θα αντιπροσωπεύουν τα λειτουργικά έξοδα.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξέδωσε ανακοίνωση. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με στέλεχος που γνωρίζει τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος υποστήριξε ότι οι υπολογισμοί του ΤΕΕ έγιναν με «λάθος μοντέλο». Διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη Πολλάλη είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ο ανάδοχος έχει αναθέσει νέα μελέτη στον αρχιτέκτονα Ν. Φόστερ, η οποία δεν έχει υποβληθεί παρά μόνον σε γενικές αρχές.

 

Εμπορική αξία 15 δισ.

 

Σε 10 δισ. ευρώ υπολογίζει την αντικειμενική αξία του Ελληνικού η επιτροπή αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο και ανεβάζει στα 15 δισ. την εμπορική της αξία. Οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα ισχύοντα σε γειτονικές περιοχές, όπου η μέση αντικειμενική αξία υπολογίζεται σε 1,6 εκατ. ευρώ ανά στρέμμα και η εμπορική σε 2,4 εκατ. όταν το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλά τη μοναδική αυτή έκταση με μόλις 150.000 ευρώ το στρέμμα! «Δημόσια γη μεγάλης αξίας δεν εκποιείται σε περίοδο κρίσης», υπογραμμίζει η επιτροπή αγώνα, επικαλούμενη γνωμοδοτήσεις κορυφαίων νομικών λειτουργών (Δεκλερής, Κασιμάτης κ.ά.) και υποδεικνύει να αξιοποιηθούν άλλα ήσσονος σημασίας ακίνητα για την εξυπηρέτηση του χρέους.

 

Scroll to top