redloan

31/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη Δευτέρα η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια»

Θα τη φέρει ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή, λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του ως υπουργός Άμυνας. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα είναι αποκλειστικά αρμόδια να αποφασίζουν με δικά τους κριτήρια ποιες επιχειρήσεις θα «σώσουν» .
      Pin It

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε σήμερα (Παρασκευή) στο Μέγαρο Μαξίμου το Νίκο Δένδια. Ο νέος υπουργός Άμυνας, σε συνομιλία με δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι εκείνος θα φέρει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και μετά το απόγευμα θα γίνει η ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επίσης είπε ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους ότι είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για τη θέση του υπουργού Άμυνας, ενώ είχε τη δυνατότητα να συζητήσει για λίγο και με τον διάδοχό του στο υπουργείο Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επίσης βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κριτήρια-διαδικασία για εξωδικαστική ρύθμιση 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νόμος προβλέπει ότι για τις μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ) θα μπορούν να «κουρεύονται» δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ, είτε μέχρι και 50% είτε σε τέτοιο ποσοστό, ώστε να αντιστοιχούν στο 25% της περιουσιακής τους κατάστασης (ακίνητα κ.ά.), εφόσον όμως πληρούνται μια σειρά από σωρευτικά κριτήρια.
Δικαίωμα υπαγωγής στον νόμο για τη ρύθμιση και διαγραφή των χρεών τους θα έχουν όσες εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες:
- είχαν κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2013,
- συνεχίζουν να λειτουργούν,
- δεν έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) ή στον Πτωχευτικό Κώδικα,
- δεν έχουν καταδικαστεί με τελεσίδικη απόφαση για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Για να θεωρεί η οφειλή τους στην τράπεζα «επιλέξιμη» προς διαγραφή ως προς το κεφάλαιο και τους τόκους θα πρέπει οι οφειλέτες μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014:

- να έχουν καθυστερημένη οφειλή τουλάχιστον 90 ημερών,
- να μην έχουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα ή να έχουν αποκτήσει μετά από ρύθμιση,
- και η τράπεζα να έχει σχηματίσει πρόσθετη ειδική πρόβλεψη για ένα ή περισσότερα δάνεια μέχρι τις 31.12.2014.

Η εταιρεία πρέπει να καταθέσει αίτηση για ρύθμιση στην τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα αποφασίζει αν θα προχωρήσει σε ρύθμιση (διαγραφή κεφαλαίου ή τόκων, επιμήκυνση κ.ά.) με βάση δικά της κριτήρια βιωσιμότητας ή αν θα απορρίψει την αίτηση. Με την έγκριση ανά χείρας, η εταιρεία θα μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία, «κλειδώνοντας» 100 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών της και κούρεμα επιπλέον 20% σε τόκους και προσαυξήσεις.
Το ποσό που διαγράφεται από το κράτος ουσιαστικά θα αφαιρείται από τις δόσεις προς τα Ταμεία και την Εφορία μέχρι τον πλήρη συμψηφισμό της οφειλής. Αν δεν πληρωθούν τρεις δόσεις της ρύθμισης, όλη η συμφωνία τινάζεται στον αέρα και αναβιώνουν τα χρέη.

 

Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, η κυβέρνηση άφησε και το μαχαίρι και το πεπόνι στις τράπεζες, καθώς θα είναι αποκλειστικά αρμόδιες να αποφασίζουν με δικά τους κριτήρια ποιες επιχειρήσεις θα σώσουν μέσω της «διευθέτησης» των «κόκκινων» δανείων τους και ποιες θα αποσωληνώσουν από το εναπομείναν οξυγόνο της τραπεζικής χρηματοδότησης. 

Διεύρυνση των κριτηρίων

Όπως έγινε σήμερα (Παρασκευή) γνωστό η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη ρύθμιση και στην «κακή» ΑΤΕ (αφορά περίπου 800 εκ. ευρώ) αλλά και στα δάνεια που έχουν συναφθεί με την εγγύηση ελληνικού Δημοσίου.
Στη ρύθμιση αναμένεται να μπουν και τα δάνεια των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων και δεν θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα.

 

efsyn.gr  

Scroll to top