papoulias-samaras1

01/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίχως πυξίδα η κυβέρνηση πάει στις διαπραγματεύσεις

Το άνοιγμα όλων των θεμάτων που έχουν βάλει στην ατζέντα οι τροϊκανοί δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών. Το μόνο που ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στα χρονικά πλαίσια που προβλέπονται για να ακολουθήσουν οι διευκολύνσεις για το χρέος.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Χωρίς πολιτικό έρμα και πυξίδα, μετά τα ισχυρά χτυπήματα που δέχτηκε από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. αλλά και την ΕΚΤ, η κυβέρνηση μπαίνει την επόμενη εβδομάδα στην τελευταία φάση των συνομιλιών με την τρόικα. Η προληπτική γραμμή στήριξης που επιδιώκει να πάρει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τους εταίρους στην Ε.Ε., στη σύνοδο κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, απομακρύνεται από την εκδοχή της Precautionary Condition Credit Line με χαλάρωση της επιτήρησης και ενισχύεται η χειρότερη του ESM για Enhanced Condition Credit Line με παρεμβάσεις σε κάθε απόκλιση.

 

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η θετική αξιολόγηση των τραπεζών αποδείχτηκαν αδύναμα και εάν δεν συμβεί ένα θαύμα τις επόμενες 48 ημέρες, μέχρι την τελευταία σύνοδο της Ε.Ε., το βήμα εξόδου που υποσχέθηκε ο κ. Σαμαράς, στις αρχές του 2015, θα είναι μετέωρο.

 

Η ατζέντα της τρόικας

 

Η αίσθηση αυτή, που είναι διάχυτη πλέον στους κυβερνητικούς εταίρους, αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, με το άνοιγμα όλων των θεμάτων που έχει βάλει στην ατζέντα η τρόικα, δίχως να αφήνει το παραμικρό περιθώριο ελιγμών.

 

Το μόνο που έχει να ελπίζει το μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο χρονικό πλαίσιο που προβλέπεται και αμέσως μετά θα δοθούν οι διευκολύνσεις της Ε.Ε. για το χρέος, έστω και με δόσεις.

 

Στην περίπτωση αυτή, η συμφωνία θα πάει πακέτο στη Βουλή με τον Προϋπολογισμό του 2015 και τους εφαρμοστικούς για τα παλαιά και τα νέα προαπαιτούμενα, με τη μορφή ενός νομοθετήματος. Οι τριγμοί στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν, όσο έντονοι κι αν είναι.

 

Η εκτίμηση βασίζεται στην παραδοχή ότι οι απαιτήσεις της τρόικας θα μετριαστούν μπροστά στον κίνδυνο της κυβερνητικής αστάθειας. Διαφορετικά, χωρίς συμφωνία από την Ε.Ε. και πρόσθετα μέτρα στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης καταλήγει σε πρόωρο αδιέξοδο.

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η μόνη επιλογή του πρωθυπουργού είναι να φτάσει όπως μπορεί στη συμφωνία πακέτο. Αν δεν την πάρει, τότε η κυβέρνηση δεν έχει καμία ελπίδα να πάει με αξιώσεις στη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί τον κ. Παπούλια, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδια και του διαδόχου του στο υπουργείο Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα.

 

Υστερα από αμφιταλαντεύσεις πολλών ημερών, ο κ. Σαμαράς κατέληξε στην απόφαση αυτή, σταθμίζοντας τα προβλήματα του προηγούμενου ανασχηματισμού αλλά και τις παρερμηνείες που θα μπορούσε να δημιουργήσει η ανάληψη του Πενταγώνου από τον ίδιο.

 

Ακόμη και αυτές οι τοποθετήσεις, όμως, δημιούργησαν ασάφεια ως προς το ζήτημα των ρυθμίσεων για τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, το οποίο εκκρεμεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Τελικά αποσαφηνίστηκε ότι θα το καταθέσει ο κ. Δένδιας τη Δευτέρα το πρωί, πριν παραλάβει το νέο του χαρτοφυλάκιο.

 

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο και τις συνομιλίες που είχε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Είναι πρόδηλο, όμως, ότι η συζήτηση θα επεκταθεί και στην πορεία των οικονομικών και στις συνομιλίες στην Ε.Ε. για την έξοδο από το Μνημόνιο.

 

Σενάρια

 

Η συνάντηση, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης αβεβαιότητας ως προς τις προθέσεις των εταίρων και δανειστών αλλά και για τις αντοχές της κυβέρνησης, πυροδοτεί -όπως είναι επόμενο- σενάρια για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, αναλόγως των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου. Το μήνυμα αυτό πάει και στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τελευταίο διάστημα τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση.

 

Ο πρωθυπουργός, με την κίνησή του ρίχνει στο τραπέζι της πολιτικής διαπραγμάτευσης και το τελευταίο του χαρτί, των πρόωρων εκλογών, παρότι όλα τα προγνωστικά είναι αρνητικά για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

 

Scroll to top