03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε πλήρη εγκατάλειψη ο δενδροκομικός σταθμός Τροιζηνίας

Κινδυνεύει με κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού. Εχει απομείνει μόνο μία υπάλληλος-διευθύντρια.
      Pin It

Ο μοναδικός δενδροκομικός σταθμός πολλαπλασιαστικού υλικού εσπεριδοειδών στην Ελλάδα, ο οποίος βρίσκεται στην Τροιζηνία, λόγω έλλειψης προσωπικού κινδυνεύει με κλείσιμο. Αποτέλεσμα της εγκατάλειψής του είναι να μην μπορεί να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις πιστοποιήσεις και οι αγρότες να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο.

 

Αυτά διαπίστωσε και έκανε γνωστά ύστερα από επίσκεψή του στην Τροιζηνία ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη μοναδική υπάλληλο (γεωπόνος) του Σταθμού, που είναι και διευθύντρια, διαπίστωσε ότι χωρίς προσωπικό, όπως είναι φυσικό, ο σταθμός αδυνατεί να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς. Κατ’ επέκταση, δεν μπορούν να γίνουν οι έλεγχοι των ιώσεων του πολλαπλασιαστικού υλικού των οπωροφόρων δέντρων. Και όλα αυτά, όπως τονίζει, σε μια περίοδο που όλοι μιλούν για ανάπτυξη του αγροτικού πρωτογενούς τομέα.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων χαρακτήρισε τον Σταθμό «πολύτιμο εργαλείο για τους αγρότες-καλλιεργητές οπωροφόρων δένδρων πανελλαδικά» και δήλωσε ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει άμεσα και έμπρακτα στις προσπάθειες των συνεταιρισμών, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των βουλευτών κ.λπ. προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης επαναλειτουργία του δενδροκομικού σταθμού.

 

Να σημειωθεί ότι ο δενδροκομικός σταθμός έχει έκταση 800 στρέμματα, υπάρχουν σ' αυτόν 5.000 δένδρα εσπεριδοειδών, 2.000 ελαιόδενδρα, πολύτιμο υλικό δεκάδων πιστοποιημένων ποικιλιών εσπεριδοειδών εγγεγραμμένων στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, γεωτρήσεις, ελκυστήρες, δύο γυάλινα θερμοκήπια κ.ά.

 

Η μία και μοναδική υπάλληλος που έχει απομείνει αγωνίζεται να τον κρατήσει σε λειτουργία, αλλά αν συνταξιοδοτηθεί είναι σίγουρο ότι ο Σταθμός θα κλείσει και -όπως λένε οι ειδικοί- θα χαθεί πολύτιμο υλικό που υπάρχει σ' αυτόν, ενώ θα απολεσθεί και ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την εσπεριδοκαλλιέργεια.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Scroll to top