ΑΠΕ-ΜΠΕ

03/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

OIKONOMIA

Ευρωπαϊκό πλάνο σωτηρίας του Αντ. Σαμαρά

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, επεξεργάζονται σχέδιο για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από το μνημόνιο, βάζοντας χέρι στον κουμπαρά των 11 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
      Pin It

Το σχέδιο, που θα συζητηθεί στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη, γράφουν οι Financial Times, θα «επιτρέψει στον Αντώνη Σαμαρά να διακηρύξει ότι τελειώνουν οι αξιολογήσεις της μισητής τρόικας, πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, που μπορούν να γίνουν ακόμα και τον Μάρτιο».

Οι υποστηρικτές του σχεδίου- αναφέρεται στο δημοσίευμα- πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα καθησυχάσουν τις αγορές, που θα γνωρίζουν πλέον ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα Αθήνα θα μπορεί να κάνει αναλήψεις από την «πιστωτική γραμμή». Μπόνους σε αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι θα συνοδεύεται από λιγότερο επαχθή δημοσιονομική επίβλεψη.

Οι ελπίδες του κ. Σαμαρά για μια «καθαρή έξοδο» από το δεύτερο μνημόνιο των 172 δις- πράγμα που σημαίνει καμία πιστωτική γραμμή ή πρόσθετη εξωτερική επίβλεψη- γκρεμίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν τα ελληνικά ομόλογα ξεπουλήθηκαν σε μια κρίση πανικού των αγορών, όταν ανακοίνωσε την πρόθεση του να βγει η χώρα από το μνημόνιο στα τέλη του χρόνου χωρίς άλλη βοήθεια.

Τώρα -γράφουν οι FT- οι Έλληνες αξιωματούχοι αγωνίζονται να προλάβουν να φέρουν εις πέρας τις τελευταίες απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εξόδου μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ζητήσει πιστωτική γραμμή 11,4 δισ. την Πέμπτη, επιδιώκοντας, σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, να βρει από τις αγορές 6 δισ. έως 9 δισ. το 2015.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να διευθετηθεί ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στο σχέδιο αυτό. Σε αντίθεση με την ΕΕ, το ελληνικό πρόγραμμα της οποίας λήγει, η αντίστοιχη «συνεργασία» με το ΔΝΤ συνεχίζεται μέχρι το 2016. «Δεν θα βοηθήσει πολύ να κατασκηνώσουν εδώ στην Αθήνα» είπε ο Έλληνας αξιωματούχος στους FT, αναφερόμενος στις παρατεταμένες διαβουλεύσεις της τελευταίας αξιολόγησης που κράτησαν εννέα μήνες. Ωστόσο, μια ομάδα χωρών της ευρωζώνης, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, επέμεναν να συνεχίσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι είναι ουσιαστική η παρουσία του προκειμένου να πει το «Ναι» και η Γερμανική Βουλή. Η λύση που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι τα υπόλοιπα 16,4 δισ. ευρώ του ΔΝΤ να μετατραπούν κι αυτά σε μια παρόμοια γραμμή πίστωσης.

Τα stress tests της ΕΚΤ -επισημαίνουν οι FT- έδειξαν ότι τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ακόμα χρειάζονταν συνολικά 8,7 δις ευρώ κεφάλαιο στα τέλη του 2013, αν και με την άντληση κεφαλαίων ύψους 6,5 δισ. από τις αγορές εκ τότε, μόνο οι δυο εξ αυτών φαίνεται να έχουν ανάγκη κι άλλων μετρητών. Εάν και οι δυο καταφέρουν να βρουν αυτά τα κεφάλαια με ιδιωτική χρηματοδότηση, τότε όλο το ποσό των 11 δις που υπάρχει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστωτική γραμμή. Παρότι τεχνικά δεν μπορούν τα κονδύλια να μεταφερθούν από τον ένα λογαριασμό στον άλλο, όπως είπε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος πολιτικά θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο και πρέπει να εγκριθούν σχετικά εύκολα από τα εθνικά κοινοβούλια, «αφού με πολιτικούς όρους τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στην ελληνική κυβέρνηση».
Διαβάστε ακόμα:

Ξαναβαφτίζουν το μνημόνιο στο Εurogroup

 

 

efsyn.gr

Scroll to top