Το προφίλ πέντε στελεχών που πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του νέου κόμματος
Των Νίκου Σβέρκου και Φώτη Παπούλια
Από τη Βουλή στα κινήματα και από τη Βραζιλία στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός του ότι έχει να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, προσπαθεί να συμβιβάσει και αντικρουόμενες οπτικές και στοχεύσεις. Οσο οι πολιτικές εξελίξεις πληθαίνουν και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης φαίνεται να οδεύει σε τοίχο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλείται να διαμορφώσει την ταυτότητά του. Δεν είναι ωστόσο εύκολο η ηγετική ομάδα να δημιουργήσει το πλαίσιο αρχών του νέου μορφώματος της Αριστεράς που θα καλύπτει μεν το πολιτικό φάσμα «αριστερά» της ΔΗΜΑΡ, αλλά θα έχει τη δυνατότητα της «διείσδυσης» στην ευρύτερη Κεντροαριστερά με τον λόγο και το πρόγραμμά του. Αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται σε πέντε πρόσωπα, που με τις κινήσεις τους στο προσκήνιο και το παρασκήνιο αναμένεται να «πρωταγωνιστήσουν» στην οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ
Ενα από τα πρόσωπα που απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη αποδοχή εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιάννης Δραγασάκης. Οι λόγοι είναι αρκετοί. Για τους παλαιότερους στην Αριστερά ο σημερινός βουλευτής Β' Αθήνας φέρει το «φορτίο» της ήττας των «ανανεωτικών» στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ στα τέλη Φεβρουαρίου 1991, όταν και έχασε τη θέση του γραμματέα του κόμματος με 53 ψήφους έναντι 57 που πήρε η Αλέκα Παπαρήγα. Λόγω της στενής ενασχόλησής του με τα οικονομικά, αλλά και λόγω του ήπιου αλλά αποφασιστικού χαρακτήρα του, έφερε εις πέρας αποτελεσματικά τη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΝ το 2009, με συντρόφους του να λένε ότι «χωρίς τον Γιάννη, πρόγραμμα δεν θα είχαμε ακόμα». Μετά την κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες διπλές εκλογές, σήμερα έχει αναλάβει εκ νέου να διαμορφώσει το «πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών». Οι συνεργάτες του στην επιτροπή Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν τον Γιάννη Δραγασάκη στήριγμα, καθώς ακόμα και σε δύσκολες στιγμές «η πείρα του μετράει καθοριστικά». Ωστόσο το «Αριστερό Ρεύμα» τον έχει κατηγορήσει ευθέως για «υπερβολικό ρεαλισμό».
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Για όσους θήτευσαν στην Αριστερά την τελευταία δεκαετία, κοινοβουλευτική και μη, τα μαθήματα του Αριστείδη Μπαλτά στο Πολυτεχνείο για τη φιλοσοφία των Επιστημών θεωρούνται «γεγονός» εβδομαδιαίας βάσης. Ο ομότιμος πλέον καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο πολιτικό πεδίο είναι ο άνθρωπος πίσω από την ιδεολογική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εργο ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Αριστείδης Μπαλτάς καλείται να συνδυάσει τις καταβολές των συνιστωσών που «απλώνονται» από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία και τον δυτικό κριτικό μαρξισμό μέχρι τον τροτσκισμό και τον μαοϊσμό. Οσοι αντιπαρατίθενται μαζί του λένε ότι είναι δύσκολος αλλά «τίμιος» αντίπαλος. Το «δυσεπίλυτο» πρόβλημα της ταυτότητας του νέου μορφώματος της Αριστεράς θα πρέπει μάλιστα να λυθεί με τρόπο που δεν θα αγνοεί την πραγματικότητα, αλλά και δεν θα θυσιάζει τα προτάγματα της Αριστεράς στον βωμό του ρεαλισμού.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Σε κάθε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ οι σύνεδροι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο Παν. Λαφαζάνης και το «Αριστερό Ρεύμα» θα καταθέσουν κείμενο συμβολής στον διάλογο. Βέβαια ποτέ αυτό δεν τέθηκε σε ψηφοφορία,λ αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και ιδρυτικό μέλος του «Αριστερού Ρεύματος» δεν είχε ποτέ την πρόθεση να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα στο κόμμα.
Προερχόμενος από το ΚΚΕ, μετά τη διάσπαση του τότε ενιαίου Συνασπισμού, βρέθηκε στην Κουμουνδούρου, χωρίς ποτέ να αποποιηθεί τις ιστορικές-πολιτικές του καταβολές. Βρίσκεται πάντα απέναντι στην ηγεσία, ίσως για λόγους αρχής, και ο αιρετικός του λόγος ενίοτε προκαλεί τριγμούς, όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα στο iskra.gr, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του, βρίσκουν «καταφύγιο» όσοι διαφωνούν με τη γραμμή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της Επιτροπής Θέσεων, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα ισορροπήσει επί των κειμένων. Επίμονος και ενίοτε άκαμπτος στις απόψεις του θα επιδιώξει να δώσει έναν αντιευρωπαϊκό τόνο στις Θέσεις, με αιχμή το: «όχι στη φετιχοποίηση του ευρώ». Ενα είναι βέβαιο, ότι αν χρειαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω στο όνομα της ενότητας σίγουρα θα το κάνει.
ΡΟΥΝΤΙ ΡΙΝΑΛΝΤΙ
Από πολιτικός φίλος και άλλοτε «εξ απορρήτων» συνομιλητής του Α. Αλαβάνου, ο 55χρονος φαρμακοποιός Ρούντι Ρινάλντι, με ιταλική καταγωγή, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια, βρίσκεται σήμερα να είναι εκ των προνομιακών συνομιλητών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ως φαρμακοποιός γνωρίζει άριστα χημεία, άρα ξέρει πότε και μέχρι ποίου σημείου μπορεί να οξύνει καταστάσεις αλλά και πότε να κάνει πίσω. Στρατευμένος στην ΠΠΣΠ, μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΕΦΕΕ, ιδρυτικό μέλος της ΚΟΕ (διάδοχο σχήμα της Α/συνέχειας) που αποτέλεσε μία εκ των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ το 2007. Ευρωσκεπτικιστής, χαίρει εκτίμησης στο εσωτερικό του σχήματος για την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τα νέα δεδομένα και να διαμορφώνει την τακτική του. Διαθέτοντας η ΚΟΕ τρεις βουλευτές (Β. Κυριακάκη, Β. Χατζηλάμπρο, Δ. Κοδέλα) αποτελεί μία από τις σταθερές σε πείσμα όσων «έβλεπαν» γρήγορη αποχώρηση. Επικεφαλής της επιτροπής καταστατικού, που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο ιδρυτικό συνέδριο, θα πρέπει να ισορροπήσει τις ιστορικές καταβολές του με τη σύγχρονη αντίληψη ενός αριστερού κόμματος. Και όπως λένε διάφοροι «φίλοι» του, που έχουν μελετήσει το σκληρό καταστατικό της ΚΟΕ, «θα τολμήσει να προτείνει διάταξη για διαγραφές;»…
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
Με την ομιλία της στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χρησιμοποιήθηκε από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης μερικές εβδομάδες αργότερα, η Σοφία Σακοράφα άσκησε καυστική κριτική στην ηγεσία του σχηματισμού και τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών του. Την ομιλία της μάλιστα «χρησιμοποίησαν» και στελέχη διαφορετικής αντίληψης, όπως αυτά των μικρότερων οργανώσεων της «Αριστερής Πλατφόρμας». Προερχόμενη από τον χώρο του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», έχει ερείσματα στον κόσμο της Αριστεράς, κυρίως λόγω της στάσης της στο Παλαιστινιακό. Σε αυτήν ελπίζει άλλωστε και το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, ο χώρος δηλαδή των «Πασοκογενών», ώστε να εδραιωθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να επεκταθεί προς μεγαλύτερα και πιο «λαϊκά» ακροατήρια. Ηπια στον λόγο της η Σοφία Σακοράφα προστατεύεται από τις επικοινωνιακές μπανανόφλουδες μέσω των περιορισμένων δημόσιων εμφανίσεών της, ενώ σήμερα διατηρεί σχέσεις με το κομμάτι εκείνο που επιθυμεί ακόμα πιο επιθετική στάση στο ζήτημα του χρέους, αλλά και την ενεργό διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.
Ιστορικό Ροής
Εκτύπωση
Επιστροφή