Στην Ελλάδα «πρωταθλητές» εμφανίζονται οι ιατρικές υπηρεσίες και τα τελωνεία
Εκατόν είκοσι δισ. ευρώ στοιχίζει κάθε χρόνο στα κράτη της Ε.Ε. η διαφθορά, ενώ 20 εκατ. δωροδοκίες λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ετησίως. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν την Παρασκευή σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα και προκύπτουν από έρευνα που συνέταξε για την Ειδική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Οργανωμένο Εγκλημα, τη Διαφθορά και το Ξέπλυμα Χρήματος ο ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, που βασίζεται στο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, πρώτο σε διαφθορά έρχεται το πεδίο των ιατρικών υπηρεσιών και ακολουθούν οι οι εφορίες, οι πολεοδομίες, τα τελωνεία, η αστυνομία κ.λπ. Οσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ιατρικές υπηρεσίες (20% το νοικοκυριών που έχει έρθει σε επαφή με τις υπηρεσίες δηλώνει ότι έχει δωροδοκήσει) και στα τελωνεία (17% δηλώνει ότι έχει δωροδοκήσει). Η χώρα μας εμφανίζει υψηλά ποσοστά υποθέσεων «μικρής» διαφθοράς, αλλά δεν είναι η πρώτη, ούτε και η μόνη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, «καμία χώρα δεν παίρνει απολύτως καθαρό υγειονομικό πιστοποιητικό μετά από αυτόν τον έλεγχο», με το φαινομενο να εστιάζεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη και στον ευρωπαϊκό Νότο. Πρόκειται για τα κράτη-μέλη που λαμβάνουν τις υψηλότερες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Το φαινόμενο της διαφθοράς καταδεικνύει την αδυναμία των κυβερνήσεων και των κοινοβουλίων της Ευρώπης να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν ασφαλιστικές δικλίδες εναντίον της διαφθοράς. «Από το 2000, 281 από τις συνολικά 647 υποθέσεις που παραπέμφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης στις εθνικές δικαστικές αρχές απερρίφθησαν. Οι υπόλοιπες είχαν ποσοστό καταδίκης μόνο 41%» αναφέρει ο αρμόδιος επίτροπος Algirdas Semeta.
«Η διαφθορά στην Ελλάδα στοιχίζει 20 δισ. ευρώ τον χρόνο», ενώ η γραφειοκρατία αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ (περίπου 14 δισ.). Εαν μπορούσαμε να εξαλείψουμε αυτά τα δύο, που κοστίζουν 30-35 δισ. ευρώ, δεν θα είχαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους» επισημαίνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.
Γιάννης Μπασκάκης