«Φρένο» στον αφανισμό δασικών εκτάσεων, της παράπλευρης απώλειας που προκαλούν η οικονομική κρίση και κυρίως η κατακόρυφη άνοδος των φόρων στα καύσιμα, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπονται πιο αυστηρές ποινές σε εμπόρους αλλά και πολίτες που συλλαμβάνονται να κόβουν παράνομα ξύλα.
Τον φετινό χειμώνα το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, που έχει φτάσει ώς και τα λιγοστά δάση που έχουν απομείνει κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Παρά τους ανεπαρκείς ελέγχους, από το φθινόπωρο, με βάση τα στοιχεία των περιφερειών, είχαν κατασχεθεί πάνω από 13.000 τόνοι παράνομης ξυλείας. Από τις ποσότητες προκύπτει ότι σε άλλες περιπτώσεις οι συλληφθέντες ήταν έμποροι και σε αρκετές απλοί πολίτες.
Με τη διάταξη που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης, επέρχονται οι εξής αλλαγές στον δασικό κώδικα:
*Μειώνεται από τα 600 στα 200 ευρώ η αξία της κατασχεθείσας ξυλείας με βάση την οποία το αδίκημα της παράνομης υλοτόμησης χαρακτηρίζεται πταίσμα και επισύρει τις ανάλογες ποινές. Για αξία πάνω από τα 200 ευρώ το αδίκημα θεωρείται πλημμέλημα.
*Διώκεται για κακούργημα όποιος συλλαμβάνεται με ξυλεία αξίας πάνω από 10.000 ευρώ και τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 χρόνια.
*Επιβάλλονται σε όλες τις περιπτώσεις και διοικητικά πρόστιμα.
*Δημοπρατούνται με ευθύνη των δασικών αρχών της περιφέρειας οι ποσότητες ξυλείας που κατάσχονται. Αν ο διαγωνισμός, ύστερα από δύο προκηρύξεις, χαρακτηρίζεται άγονος, η ξυλεία διατίθεται σε σχολεία και ιδρύματα ή σε κατοίκους μικρών οικισμών. Σε διαδικασία κατάσχεσης εντάσσονται οχήματα και εργαλεία, που επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους μόνον έπειτα από τελεσίδικη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.
Χ.ΤΖ.