Οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα και στις κοινωνικές δομές ζητούν να μπει τέλος στην υποβάθμιση
Toυ Ιάσονα Παναγιωτόπουλου
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες μέσα σε καταρρακτώδη βροχή οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και στις κοινωνικές δομές των δήμων (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους ενάντια στην υποβάθμιση και το διαφαινόμενο κλείσιμο των προνοιακών δομών. Διήμερη απεργία πραγματοποιούν την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένδειξη συμπαράστασης.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων πραγματοποίησε συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη και τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλο όπου τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει τη συνεταιριστική επιχείρηση ως νέο μοντέλο λειτουργίας των προνοιακών δομών. Υστερα από απαίτηση των εργαζομένων ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη κοινή συνάντηση των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών, της ΚΕΔΕ και των εργαζομένων στο πρόγραμμα. Οι εργαζόμενοι ζητούν να αποφασιστούν με νομοθετική ρύθμιση η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού και η σύσταση μόνιμων κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους με ένταξη των εργαζομένων σε αυτές. Επιπλέον απαίτησαν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων 3.500 εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι -συντηρούμενοι μέσω δανείων- εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι η ίδρυση συνεταιριστικών επιχειρήσεων από τους ίδιους τους εργαζομένους, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο του προγράμματος. «Ουσιαστικά το υπουργείο παροτρύνει τους εργαζομένους να συστήσουν κοινωνικές υπηρεσίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Αθανασίου, εργαζόμενος στο πρόγραμμα και μέλος του Πανελλήνιου Συντονιστικού οργάνου συλλόγων και σωματείων τού «Βοήθεια στο σπίτι». «Το κράτος μεταφέρει την ευθύνη για τη μέριμνα των πολιτών στους ιδιώτες, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε φυσικό πρόσωπο εκτός από τους εργαζομένους να συμμετέχει στις κοινωνικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή μέσω αυτού του μοντέλου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας ολόκληρου του προσωπικού που προσφέρει υπηρεσίες τόσα χρόνια», λέει ο Γ. Αθανασίου, που εκτιμά πως «αν επικρατήσει αυτό το μοντέλο στο «Βοήθεια στο σπίτι» θα ακολουθήσουν όλες οι προνοιακές δομές».