Του Παναγιώτη Γεωργουδή
Δύο σημαντικές διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις πέτυχαν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ), το οποίο είναι μέλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MARBIGEN με θέμα «Ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και γονιδιωματική στην Ανατολική Μεσόγειο» και με συντονιστή τον ερευνητή Αντώνη Μαγουλά.
Νικητές του προγράμματος ήταν ο ερευνητής του ΙΘΑΒΒΥΚ Ευάγγελος Παφίλης και η Αικατερίνη Βασιλειάδου με τη Χριστίνα Παυλούδη, στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών «Rubenstain 2013», της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής.
Η Εγκυκλοπαίδεια της Ζωής περιέχει πληροφορίες για πάνω από ένα εκατομμύριο είδη οργανισμών και οι ερευνητές του ΙΘΑΒΒΥΚ/ΕΛΚΕΘΕ, με τη χρήση ακτίνων Χ αξονικής τομογραφίας για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων των μικροσκοπικών ζώων, απεικόνισαν τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων σε λεπτομερειακό επίπεδο αντίστοιχο με αυτό του μικροσκοπίου. Οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ απεικόνισαν μια σειρά από είδη πολυχαίτων οργανισμών, οι οποίοι είναι θαλάσσιοι σκώληκες με τεράστια σημασία για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Χρήστος Αρβανιτίδης δήλωσε σχετικά: «Το όραμά μας για το μέλλον είναι να παρέχουμε μια ψηφιακή αναπαράσταση του κάθε μουσειακού δείγματος, προσβάσιμη μέσω Διαδικτύου από τους ερευνητές και φυσιολάτρες».
Οι επτά ομάδες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων είναι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, το Ινστιτούτο της Γλασκόβης και της Κοπεγχάγης, και αποτελούνται από βιολόγους, ειδικούς πληροφορικής και προγραμματιστές, θα συνεργαστούν στα δεδομένα της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής για να γίνει εφικτή η κατανόηση της αλληλεπίδρασης των ειδών μεταξύ τους, η επίπτωση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή σε βάθος χρόνου.
Ο Ευάγγελος Παφίλης, ειδικότερα, ανακάλυψε όρους που περιγράφουν ενδιαιτήματα στα περιεχόμενα της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής, όπως «κοραλλιογενείς ύφαλοι», «τούνδρα», «έρημος» κ.λπ., που θα μετατραπούν σε λέξεις-κλειδιά με βάση τις οποίες θα καταστεί δυνατή η κατηγοριοποίηση όλων των ειδών στην Ταξινομική Επιστήμη με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.