Pin It

Μπουτάρης και δημοτικό συμβούλιο κάνουν σήμερα αυτοψία

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά συνύπαρξη των βυζαντινών ευρημάτων με τον σταθμό Βενιζέλου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε όμως ομόφωνα τη μεταφορά τους και η «Αττικό Μετρό» υποστηρίζει ότι η αλλαγή πορείας του είναι δαπανηρή και χρονοβόρα

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

getFile (13)Διχάζει τη Θεσσαλονίκη η τύχη των βυζαντινών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό. Από τη μία πλευρά, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ξεκίνησε εκστρατεία προκειμένου τα μοναδικής αξίας ευρήματα ν' αναδειχθούν στη θέση που βρέθηκαν, άποψη με την οποία συμφωνούν και φορείς της πόλης. Από την άλλη, η «Αττικό Μετρό Α.Ε.», η γενική γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ψήφισε ομόφωνα με 17 ψήφους) ζητούν ν' αποσπαστούν οι αρχαιότητες από τον τόπο τους και να μεταφερθούν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» ή σε άλλο σημείο της πόλης. Σήμερα πάντως, αναμένεται να κάνουν αυτοψία στον χώρο ο Γιάννης Μπουτάρης και το δημοτικό συμβούλιο, καθώς το θέμα θα τους απασχολήσει αποκλειστικά στην επόμενη συνεδρίασή τους.

 

Ο ΣΕΑ τις προηγούμενες ημέρες απηύθυνε διεθνή έκκληση και συγκέντρωση υπογραφών -βυζαντινολόγοι από την Αμερική, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια έχουν δείξει ενδιαφέρον από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ανακάλυψη- για τη διάσωση και συνύπαρξη των μοναδικών μνημείων 4ου-9ου αιώνα με τον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Η απόφαση στερεί την πόλη από ένα θαυμάσιο αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό πυρήνα, το οποίο, με την ανάδειξη και την κατάλληλη εκμετάλλευσή του, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών και αιμοδότης εσόδων για το χειμαζόμενο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

Οι αρχαιολόγοι δίνουν μεγάλη σημασία στην ανακάλυψη ενός μοναδικού δείγματος της κοσμικής βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά της, η «Αττικό Μετρό» απαντά ότι η ενσωμάτωση των αρχαίων δεν είναι εφικτή και η αλλαγή χάραξης πορείας του Μετρό είναι σχέδιο δαπανηρό και χρονοβόρο. «Η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» σε όλη τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης έχει επιδείξει αλαζονεία απέναντι σε ειδικούς επιστήμονες και φορείς, όσο και προς τον ελληνικό λαό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», ανταπαντά η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

 

Από τη μεριά του, όμως, ο Μιχάλης Τιβέριος, καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και σύμβουλος της «Αττικό Μετρό», μας λέει χαρακτηριστικά: «Αναρωτιέμαι γιατί ο εκπρόσωπος των αρχαιολόγων στο ΚΑΣ δεν ψήφισε κατά της μεταφοράς των αρχαιοτήτων. Προσωπικά ήμουν εισηγητής στο ΚΑΣ εκ μέρους της «Αττικό Μετρό». Ποτέ δεν είπα ότι τα αρχαία πρέπει να φύγουν γιατί δεν είναι σημαντικά. Αποφασίστηκε η απόσπασή τους ακριβώς γιατί είναι σημαντικά. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι δεν συμφωνώ με τη λύση του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» γιατί είναι μακριά από την πόλη. Ανετα θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο στο λιμάνι. Από το 2006, που έγινε η χάραξη της πορείας του Μετρό κάτω από την Εγνατία, ήταν προφανές ότι θα βρεθούν αρχαιότητες. Αντί λοιπόν να γίνει ένας σταθμός στην πλατεία Αριστοτέλους, χαράχτηκαν δύο άλλοι, οι σταθμοί Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας. Μεταξύ τους δεν απέχουν ούτε 400 μέτρα. Από τότε έπρεπε να πουν όχι οι αρχαιολόγοι. Ξέραμε καλά ότι κάνοντας το Μετρό οι σταθμοί δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Είμαστε μια χώρα που έχει πτωχεύσει. Το να ζητάς επανασχεδιασμό σημαίνει καθυστέρηση τουλάχιστον 4 χρόνων και μια δαπάνη «δεκάδων εκατομμυρίων», όπως είπε πρόσφατα ο Χρήστος Τσίτουρας. Εκτός κι αν κάποια τμήματα των μνημείων εκτεθούν in situ στον σταθμό του Μετρό -τα εκμαγεία τους εννοώ- κι όλο το υπόλοιπο μνημείο μεταφερθεί στο λιμάνι. Κι εγώ αρχαιολόγος είμαι κι όταν μιλάει η καρδιά μου, λέει να μείνουν τα ευρήματα στο σημείο όπου βρέθηκαν. Το μυαλό μου όμως ως σκεπτόμενου πολίτη επιτάσσει να βρεθεί άλλη λύση. Η χώρα μας δεν αντέχει ούτε άλλες αργοπορίες του έργου ούτε άλλες δαπάνες».

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top