EΠΙΠΛΕΟΝ
Εργο εθνικής σημασίας, ειδικά εν μέσω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, αναδεικνύεται η μεγάλη δωρεά 566 εκατ. ευρώ για το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, που περιλαμβάνει τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, προσιτή σε κοινό και ερευνητές, την υψηλών προδιαγραφών νέα Λυρική Σκηνή και έναν ζωτικό χώρο πρασίνου στο Φαληρικό Δέλτα.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ιδρύματος Α. Δρακόπουλος και ο γεν. διευθυντής του κέντρου Ι. Τροχόπουλος ανέλαβαν δεσμεύσεις: ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα εντός του 2015 και ότι θα υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος σε όλες τις φάσεις του. «Στόχος είναι να διαμορφώσει το Κέντρο Πολιτισμού μια φυσιογνωμία που θα σημάνει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας, για να υπάρξει ανάκαμψη».
Για το ίδρυμα είναι σημαντικό αυτοί οι θεμελιώδεις θεσμοί να βασίζονται στη συμμετοχή του κοινού και να υποστηρίζουν ιδιαίτερα τους νέους, με συγκεκριμένα προγράμματα. «Βασικός σκοπός είναι η ανάπτυξη του έμψυχου δυναμικού καθώς ο μοναδικός τρόπος για να επιβιώσουμε στον 21ο αιώνα είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα».
Κι όπως φαίνεται, πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο εθνικός διαγωνισμός, που πρόσφατα ανακοινώθηκε, ανοιχτός σε φοιτητές αρχιτεκτονικής για τη δημιουργία ενός Κέντρου Επισκεπτών του Εργοταξίου, που θα παρέχει πληροφορίες στο κοινό κατά τη φάση κατασκευής του έργου.
Ασφαλώς το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τεράστιο κοινωφελές έργο δεν μπορεί και ούτε πρέπει να υποκαταστήσει το κράτος. Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν το κράτος είναι ικανό να διασφαλίσει το μέλλον αυτών των πυλώνων πολιτισμού. Να αναλάβει τη λειτουργία τους με διαφάνεια, αξιοπιστία και όραμα. Να τους οργανώσει, να τους στηρίξει και να τους αναπτύξει υπεύθυνα.
Πάντως με τη σύμβαση το Δημόσιο έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού. «Εχουμε δικαίωμα να ανακαλέσουμε τη δωρεά εάν το Δημόσιο δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του», τόνισαν οι αρμόδιοι κι αυτό ακούστηκε σαν προτροπή. Γιατί αν «δουλέψει σωστά», τότε και οι χορηγίες δεν θα λείψουν.
Παρή Σπίνου