21/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΝΤ: ο καλός σας σύμβουλος!

      Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

 

getFile (4)Υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο της τρόικας θα βρεθεί από τη Δευτέρα η ελληνική οικονομία, η οποία προς το παρόν φαίνεται να περνάει τις εξετάσεις για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ σε εσωτερική έκθεσή του «Ο ρόλος του ΔΝΤ ως έμπιστου συμβούλου», «ευλογά τα γένια του», διαπιστώνοντας αναστροφή της εικόνας του μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών, αφότου ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2007.

 

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις κρατικές αρχές των 137 επί συνόλου 188 μελών με παράλληλη συμμετοχή άλλων 400 υφιστάμενων και πρώην αξιωματούχων σε 50 χώρες, κατέδειξε –σύμφωνα με το Ταμείο- ότι έχει επιτύχει «σημαντικές προόδους» ως έμπιστος σύμβουλος των κυβερνήσεων, ξεχνώντας τις αποτυχίες της πολιτικής του παγκοσμίως, αλλά και το σκάνδαλο του Στρος-Καν.

 

«Η παγκόσμια κρίση υπήρξε Λυδία λίθος και για το Ταμείο» σημειώνεται στην έκθεση και, όπως τονίζει η γενική διευθύντρια του Κριστίν Λαγκάρντ, «είναι ενθαρρυντικό ότι τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αρχών έχει θετικές απόψεις για το Ταμείο και το έργο του και ότι η εικόνα του Ταμείου συνέχισε να βελτιώνεται», αν και παραδέχεται πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξασφαλιστεί ότι τα μέλη του αντιμετωπίζουν το θεσμό ως «έντιμο, δίκαιο και αυστηρό εταίρο».

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, μετά και τις θετικές προβλέψεις από την Deutsche Bank και διεθνείς οίκους αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Η Deutsche Bank βλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4,2% το 2013 και ανάπτυξη 0,9% από το 2014. Εκτιμά δε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2013, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμο και η ανάπτυξη θα έρθει στη συνέχεια.

 

Η ιαπωνική τράπεζα Nomura είναι πεπεισμένη πως οι συζητήσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους των επισήμων δανειστών θα ενταθεί στις επόμενες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές του Μαΐου – Αυγούστου και δη μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

 

Για μείωση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λόγω χρεοκοπίας σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν κάνει λόγο η Standard & Poor΄s, προσθέτοντας ότι είναι ακόμα πιο αδύναμη πλέον η προοπτική επιστροφής στη δραχμή.

 

Παρότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει στα υψηλά επίπεδα άνω του 160%, ο αναλυτής της S&P, Moritz Kraemer, εκτιμά ότι «εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνη θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας», επικεντρώνοντάς το στους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από κυβερνήσεις ευρωζώνης) για να καταλήξει πως σε ένα τέτοιο σενάριο η S&P δεν θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «D».

 

Scroll to top