22/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα μέτρα 2 δισ. απαιτεί η τρόικα

Της Ελένης Κωσταρέλου Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, για πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ, «μπλόκαραν» τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, στην κυβέρνηση των Αθηνών κατέστη σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορεί και τα 72 «prior actions» να έχουν νομοθετηθεί και να έχουν πάρει τον δρόμο.
      Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, για πρόσθετα μέτρα 2 δισ. ευρώ, «μπλόκαραν» τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, στην κυβέρνηση των Αθηνών κατέστη σαφές, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μπορεί και τα 72 «prior actions» να έχουν νομοθετηθεί και να έχουν πάρει τον δρόμο εφαρμογής, αλλά τυχόν συμφωνία για το δημόσιο χρέος πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1%, τουλάχιστον για το 2013, αντί 0,4% της αρχικής πρόβλεψης.

 

Η απαίτηση αυτή, όπως σημείωνε στην «Εφ. Συν.» κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, είναι αναγκαία για την τρόικα, η οποία κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνδυασμός στόχων ως προς το έλλειμμα και το χρέος.

 

Για τον λόγο αυτό ζητούν το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους να αυξηθεί από τα 748 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής σε 1,83 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ επιπλέον πλεόνασμα, που μεταφράζεται σε μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

 

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η λήψη νέων μέτρων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, η οποία νομοθέτησε βάσει της συμφωνίας που είχε κλείσει.

 

Το ζήτημα είχε θέσει και νωρίτερα η τρόικα. Το τελευταίο μήνυμα το έστειλε την παραμονή του Eurogroup, με το περιβόητο «λάθος» e-mail περί 22.000 απολύσεων, που έφτασε στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Το mail μπορεί να ξεπεράστηκε, όχι όμως και οι απαιτήσεις της τρόικας, η οποία προέβαλε τις απαιτήσεις για να δώσει λύση στα «4» καίρια αγκάθια του χρέους, που εντοπίζονται στα εξής ζητήματα :

 

1.Το έτος μείωσης του ελληνικού χρέους, αν θα είναι το 2020 ή το 2022.

 

2.Το ύψος του χρέους αν θα είναι στο 120% ή στο 128% του ΑΕΠ. Η τρόικα, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία χθες, έβλεπε ως πιθανό το ενδεχόμενο μείωσης του ελληνικού χρέους στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα μπορούσε να περιοριστεί στο 115,2% το 2022 αν συνδυάζονταν με μέτρα, όπως επαναγορά του χρέους, μείωση των επιτοκίων των δανείων και επιστροφή του ΑΕΠ σε ρυθμούς ανάπτυξης.

 

3.Αν θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το 2014 ή αν θα διευρυνθεί κατά δύο έτη, μέχρι το 2016.

 

4.Το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού 14 δισ. ευρώ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πρακτορείο ΜΝΙ Eurozone, μιλούσε από το Βερολίνο για πρόοδο σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος στην εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα στο Eurogroup της Δευτέρας βλέποντας τη γερμανική Βουλή να το ψηφίζει την επόμενη Παρασκευή.

 

Scroll to top