Pin It

Η Ανγκελα Μέρκελ ανακάλυψε τη «φυσιολογική» ισοτιμία του ευρώ, μεταξύ 1,30 κα 1,40 δολ., που αφήνει αλώβητους τους Γερμανούς βιομηχάνους, ενώ γονατίζει Γάλλους και Ιταλούς

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

53Επίδειξη δύναμης έκανε για ακόμη μια φορά χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ορίζοντας ποια είναι η «φυσιολογική» ισοτιμία του ευρώ και ποιο το αφεντικό της ευρωζώνης.

 

Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους εταίρους της στην ευρωζώνη, που ταλανίζονται σήμερα από το ισχυρό ευρώ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που κόβει ευρώ και είναι η βασική υπεύθυνη για τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, αλλά και κάθε έννοια ελεύθερης διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών, η Μέρκελ δήλωσε ότι μια ισοτιμία του ευρώ μεταξύ 1,30 και 1,40 δολαρίων δεν είναι είναι αφύσικη.

 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο για την 50ή επέτειο από τη δημιουργία του πάνελ των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης, η Μέρκελ διεμήνυσε υποκριτικά ότι δεν υποστηρίζει «μια ενεργή πολιτική διαμόρφωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας» και υπενθύμισε χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο το G20 υπέρ της ελεύθερης διαμόρφωσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην αγορά.

 

Στη συνέχεια όμως έπραξε ακριβώς το αντίθετο, λέγοντας: «Βλέπουμε φόβους και ανησυχίες στη νότια Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες προκειμένου να μειώσουν το μοναδιαίο κόστος εργασίας και τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι προσπάθειες μπορεί να λιώσουν όπως το χιόνι στον ήλιο. Από την άλλη πλευρά όμως ένα ευρώ μεταξύ 1,30 και 1,40 δολαρίων είναι φυσιολογικό στην ιστορική προοπτική του».

 

Η δήλωση αυτή αποτελεί τον ορισμό της φραστικής παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος. Ισοδυναμεί με υπόδειξη προς τους συναλλασσόμενους για τα επίπεδα που επιθυμεί να κυμαίνεται σήμερα το ευρώ η Γερμανία και αναμφίβολα επηρεάζει τις κινήσεις τους και τις ισοτιμίες.

 

Διόλου τυχαία, η δήλωση της Μέρκελ έρχεται σε μια περίοδο που οι φωνές ενάντια στο ισχυρό ευρώ και τις επιπτώσεις του στις οικονομίες της ευρωζώνης αυξάνονται. Αποτελεί επίδειξη δύναμης τόσο της Μέρκελ όσο και των Γερμανών βιομηχάνων απέναντι στη Γαλλία και τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες τονίζει συνεχώς ότι το ευρώ είναι ασκόπως ισχυρό και ότι ένα πιο αδύναμο κοινό νόμισμα θα ωφελούσε τις εξαγωγές της Ευρώπης.

 

Κυμαινόμενο μεταξύ 1,30 και 1,35 δολαρίων το ευρώ βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

 

Το επίπεδο αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στη γερμανική οικονομία, γι' αυτό και η Μέρκελ το θεωρεί φυσιολογικό. Πρόσφατη μελέτη της Deutsche Bank έδειξε ότι ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση -που η ζήτηση στο παγκόσμιο εμπόριο αυξανόταν με τον πρόσφατο χαμηλό ρυθμό του 1,3%- ο πόνος για τους Γερμανούς εξαγωγείς και τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα ξεκινούσε μόνον όταν η ισοτιμία του ευρώ θα ξεπερνούσε τα 1,54 δολάρια.

 

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους Γάλλους και τους Ιταλούς εξαγωγείς, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση- που η παγκόσμια ζήτηση αυξανόταν με τον μέσο όρο της τελευταίας εικοσαετίας, δηλαδή με τον ισχυρό ρυθμό του 5,9%- ο πόνος γι αυτούς θα άρχιζε όταν η ισοτιμία του ευρώ θα υπερέβαινε τα 1,24 και 1,17 δολάρια αντίστοιχα.

 

Scroll to top