Της Ελενας Βαρίνου
«Οι πάντες γνώριζαν» φέρεται να δήλωσε κατηγορηματικά χθες το βράδυ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Ελέγχων του υπΟΙΚ Χρ. Αθανασίου. Μίλησε για μεταγενέστερους του Γ. Παπακωνσταντίνου υπουργούς Οικονομικών και άλλους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατονομάζοντας μάλιστα Σαχινίδη, Οικονόμου αλλά και τον νυν υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο Χρ. Αθανασίου, υπεύθυνος για τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και εκ των στελεχών που ζήτησαν τη συνδρομή για τη λίστα Λαγκάρντ του εντεταλμένου στο υπουργείο Οικονομικών εκπροσώπου του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι από την πλευρά του επιχείρησε να διερευνήσει με όλους τους διαθέσιμους τρόπους την υπόθεση. Μίλησε για τις κλειστές πόρτες που συνάντησε (δήλωσε μάλιστα ότι έφτασε μέχρι και το γραφείο του Αρχιεπισκόπου προκειμένου να ζητήσει τη θεσμική παρέμβασή του) παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος φέρεται να είπε, έστελνε συστηματικά υπομνήματα. Στους παραλήπτες τους ενέταξε τους Φ. Σαχινίδη, Π. Οικονόμου, αλλά και τον υφυπουργό του Γ. Στουρνάρα, Γ. Μαυραγάνη. Στην ερώτηση βουλευτών εάν γνώριζαν όλοι οι υπουργοί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου εμφανίστηκε να επιμένει πως γνώριζαν όλοι. Η κατάθεσή του συνεχίζεται σήμερα.
Ωστόσο, σε φιάσκο φαίνεται πως επιδιώκει η κυβερνητική πλευρά να οδηγήσει την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η ειδική επιτροπή της Βουλής, «φωτίζοντας» από τη μια την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου, σκιάζοντας την ίδια στιγμή οποιαδήποτε σαφή υπόνοια περαιτέρω ευθυνών.
Οι βουλευτές που συγκροτούν την προανακριτική, εμφανίζονται να χάνονται στη… μετάφραση, επιχειρώντας να συνδέσουν χρήστες και κωδικούς με ονόματα–φωτιά της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, δεδομένων και των διευκρινίσεων που φέρονται να έδωσαν δύο ημέρες τώρα (από προχθές) οι πραγματογνώμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. που συνέταξαν το πόρισμα με την ανάλυση του USB Διώτη και του CD των Γάλλων. Το αποτέλεσμα του διαφωτισμού των βουλευτών κινήθηκε με διαρροές διπλής κατεύθυνσης:
• Η πρώτη «έδεσε» την ενοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι της αλλοίωσης της λίστας, αποδίδοντάς του μέσω σύγκρισης ημερομηνιών και κωδικών την πρόθεση να αναζητήσει εσπευσμένα επιβαρυντικά στοιχεία πολιτικών και κορυφαίων επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, από τις απαντήσεις που έδωσαν οι δύο πραγματογνώμονες στις ερωτήσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα προέκυψε ότι ο χρήστης «Windows user» άνοιξε στις 30/9/10 24 κωδικούς που τον οδήγησαν σε αντίστοιχα ονόματα και εταιρείες, χρησιμοποιώντας ως μηχανές αναζήτησης τις λέξεις «Παπανδρέου», «Κοζάνη», «Χατζηιωάννου», «Βαρδινογιάννης» κ.ά. Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος χρήστης ταυτίστηκε, σύμφωνα με μερίδα βουλευτών, με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το πρώτο άνοιγμα των αρχείων πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα που παρέλαβε τη λίστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου (29/09/2010). Διευκρινίζεται πως οι εμπειρογνώμονες της ΔΕΕ, όπως έγινε γνωστό, δήλωσαν ότι δεν είναι δυνατή η «ταυτοποίηση» του χρήστη.
• Η δεύτερη προαναγγέλλει αδιέξοδο της έρευνας, συσκοτίζοντας κάθε πτυχή που, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ενδέχεται να οδηγεί σε άλλες –πέραν της ήδη στοχοποιημένης- συμμετοχές στη διαχείριση της λίστας. Οπως π.χ. για την πρώτη, επί ελληνικού εδάφους, διερεύνηση του ηλεκτρονικού υλικού. Ως «δόκιμη» αφετηρία χρησιμοποιείται η ημερομηνία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2010, όταν τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στην πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΕ δείχνουν και προηγούμενη αξιοποίηση (2.001 αρχεία λογιστικών φύλλων «ανοίγουν» στις 4 – 5/8/2010) από χρήστη που τα διαβάζει χωρίς να τα αποθηκεύσει, όπως δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» το περασμένο Σάββατο). Σημειώνεται πως η πλευρά των μελών της προανακριτικής που μίλησε για ατέρμονη διαδικασία, εξηγούσε πως εάν δεν στοιχειοθετηθεί το κίνητρο, δεν μπορεί να καταλογιστεί κακουργηματική πράξη στον Γ. Παπακωνσταντίνου, παρά απλό πλημμέλημα.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις, που φέρονται να έδωσαν οι εμπειρογνώμονες της ΔΕΕ, από τον κωδικό «Windows user», εκτός των 24 αρχείων, διερευνήθηκαν ακόμη 16 αρχεία στις 28/2/2011. Σ΄αυτά περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός του Ηedge funds, ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο καταγράφεται ως διαχειρίστρια η Μαρία Παντελή. Στην ομάδα των διαχειριστών εμφανίζονται επίσης τα ονόματα του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί, αλλά και του εκδότη Φώτη Μπόμπολα (BOMPOLAS FOTIOS CMA technology venture) όπως και της εταιρείας του (Pegasus Interactive SA – με διεύθυνση στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου).
Επτά ακόμη αρχεία ανοίχτηκαν από τον ίδιο κωδικό και στις 1/7/2011 – ημερομηνία κατά την οποία είχε αποχωρήσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ επίσης επτά αρχεία – μεταξύ των οποίων και του Σάμπι Μιονί – ανοίγει και ο χρήστης «SO 1136001» στις 6/7/2011 αλλά και στις 2/10/2012. Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη ημερομηνία ταυτίζεται με την ημέρα που ο Ευάγγ. Βενιζέλος παρέδωσε το υλικό στο Μαξίμου.
Σημειώνεται τέλος πως οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της προανακριτικής δεν σταματούν, όπως το βράδυ της Τρίτης, όταν ο Β. Καπερνάρος ζήτησε την εξαίρεση των Γ. Βαρβιτσιώτη και Αδ. Γεωργιάδη λόγω των συγγενικών τους προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα. Ο κ. Βαρβιτσιώτης αποσαφήνισε πως πρόκειται για τον αποθανόντα θείο του Θ. Λαναρά, ενώ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως ο λογαριασμός που, κατά τους ΑΝ.ΕΛΛ. τον αφορά, ανήκει στον πρώην σύζυγο της γυναίκας του, υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν είναι συνδικαιούχος.