Pin It

Ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει συμπαραστάτης του Α. Σαμαρά που προσφέρει γη και ύδωρ στις γαλλικές εταιρείες

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Ηχηρό «παρών», διά της επίσκεψης Ολάντ, δήλωσε η Γαλλία στις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η χώρα μας, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να προβάλει επικοινωνιακά την Ελλάδα ως προορισμό για ξένες επενδύσεις, σ' ένα καθεστώς γενικευμένης εσωτερικής υποτίμησης και επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων.

 

Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου φάνηκε και από την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να παραβιάσει το πρωτόκολλο και να υποδεχτεί τον Φ. Ολάντ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κάτι που είχε πράξει και κατά την έλευση της Α. Μέρκελ. Η προσπάθεια να τηρηθούν οι πολιτικές ισορροπίες φάνηκε και στη δήλωσή του ότι «οι ελληνογερμανικές και ελληνογαλλικές σχέσεις είναι απολύτως συμπληρωματικές». «Θα πρέπει να διευκολύνουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση» δήλωσε σε αντάλλαγμα ο Γάλλος πρόεδρος, δίνοντας συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό για τη δουλειά πού έχει γίνει.

 

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε την επιθυμία να εμπλακεί η χώρα του στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. «Από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες σε τομείς, όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι, οι σιδηρόδρομοι, και θα ανταποκριθούν με κάθε διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά.

 

Από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία που ανέδειξε η επίσκεψη είναι η απόφαση της κυβέρνησης να «διεθνοποιήσει» μέσω Ε.Ε. το θέμα της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των εικαζόμενων υδρογονανθράκων. «Μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ευρύτερο ρόλο να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες και αυτό το υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα προς τη Γαλλία» τόνισε ο κ. Σαμαράς, δίνοντας «πάσα» συνεκμετάλλευσης στον κ. Ολάντ. «Αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα, θα το κάνει. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας» απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, αφού ήδη η γαλλική ΤΟΤΑL παίρνει μέρος στις κυπριακές έρευνες.

 

Τη δική τους αξία έχουν οι δηλώσεις Σαμαρά περί ΑΟΖ ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη σε λίγες μέρες, καθώς τόνισε μεν ότι «θα λύσουμε τα προβλήματά μας με φιλικό τρόπο», αλλά υπογράμμισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα της ΑΟΖ, να το κάνει όποτε θέλει».

 

Ενώ ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι δεν ήρθε στην Ελλάδα για να πουλήσει όπλα, η Αθήνα εγκαινίασε ένα νέο μοντέλο προμήθειας στρατιωτικών εξοπλισμών, αυτό της «μακροχρόνιας μίσθωσης», με άγνωστο ακόμα τίμημα. Οι γαλλικές εφημερίδες έγραφαν ήδη εδώ και τρεις μέρες για τον στόχο της επίσκεψης Ολάντ: «επανεκκίνηση των αγορών από τη Γαλλία».

 

«Η κυβέρνηση όφειλε να θέσει το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα, να υπενθυμίσει στον Γάλλο πρόεδρο τα όσα προεκλογικά έλεγε και ο ίδιος» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προσθέτοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε «συνειδητά στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει «παρών»». Η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε μάλιστα ότι γεννώνται «πολλά ερωτήματα για τις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις, όπως αυτή του νερού, καθώς και για άνευ χρησιμότητας, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο, αγορές φρεγατών».

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα προτιμούσε τη χώρα απομονωμένη και αυτό ακριβώς επιδιώκει» και «είναι πιστός στο δόγμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται Εθνική Αμυνα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

 

 

Scroll to top