Pin It

Ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε χτες την πλήρη καταστροφή του κοινωνικού κράτους, μιλώντας στη επιτροπή σοφών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Με σκληρές εκφράσεις και παραλληλισμούς με την προδικτατορική εποχή επιτέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας χτες κατά των μνημονιακών δυνάμεων στην Επιτροπή Σοφών που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα.

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ανοικτή κρίση της Δημοκρατίας» και κρίση αναγνώρισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι «βιώνουμε, καθημερινά σχεδόν, τον ευτελισμό κάθε συντεταγμένης διαδικασίας πολιτικού ελέγχου και άσκησης κριτικής. Βιώνουμε την ανοιχτή κρίση του κοινοβουλευτισμού». Σημείωσε, μάλιστα, ότι σε αυτό το πλαίσιο «το Σύνταγμα έχει καταστεί ένα “πουκάμισο αδειανό”».

 

«Ετοιμάζονται να “συνταγματοποιήσουν” το Μνημόνιο, δηλαδή να “συνταγματοποιήσουν” την πλήρη καταστροφή του κοινωνικού κράτους και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από την οικονομική διαπλοκή, ξένη και ντόπια» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας που έκανε λόγο για «μνημονιακό παρασύνταγμα» που ξαναγυρίζει τη χώρα «στην εποχή του αλήστου μνήμης “Παρασυντάγματος” της προδικτατορικής εποχής».

 

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να διευρύνει τη βάση των δυνάμεων που θα προωθήσουν τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και σημείωσε ότι «χρειάζεται να αντιτάξουμε μια νέα θεσμική πολιτειακή οργάνωση, με βάση το τρίπτυχο “Ισότητα, Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη”», ενώ στη συζήτηση θα συμμετάσχουν «πολίτες, κοινωνικά κινήματα, δίκτυα αλληλεγγύης». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε μάλιστα ότι «η ήττα του μνημονιακού μπλοκ διακυβέρνησης και η διαδοχή του από μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αποτελεί μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Θα αποτελέσει αλλαγή καθεστώτος».

 

Επικεφαλής της επιτροπής ανέλαβε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος στην εισηγητική του ομιλία περιέγραψε την κατάσταση της Ελλάδας ως «ένα ξεχαρβαλωμένο πολιτικό σκηνικό, πάνω σ’ ένα ρημαγμένο κοινωνικό πεδίο, μέσα σ’ έναν δυσώδη και σκωληκόβρωτο δημόσιο βίο». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι «όσο καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, τόσο δραστικοί πρέπει να είναι και οι διαρθρωτικοί, θεσμικοί και πολιτικοί μετασχηματισμοί», προτείνοντας «να ανοίξει ο δρόμος για μια ευρεία και αναθεωρητική διαδικασία στα όρια της συντακτικής εθνοσυνέλευσης, όπως θα λέγαμε άλλοτε».

 

Στη συζήτηση, που διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες, οι συμμετέχοντες πανεπιστημιακοί και νομικοί έθεσαν τις απόψεις τους για τις αναγκαίες αλλαγές, ενώ στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να προωθήσει τη διεξαγωγή Συντακτικής Συνέλευσης στα πρότυπα της Ισλανδίας, που θα επεξεργαστεί και θα προωθήσει αλλαγές στη βασική δομή του Συντάγματος. Την πρόταση αυτή, που κατατέθηκε από τους Γιώργο Κασιμάτη και Γιώργο Κατρούγκαλο, απέκρουσε η πλειονότητα των συμμετεχόντων, όπως ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Κώστας Σταμάτης, που προέβαλαν ως επιχειρήματα, εκτός από το «εχθρικό» νεοφιλελεύθερο περιβάλλον, και το ζήτημα ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα έχει στο άμεσο μέλλον άλλου τύπου καθήκοντα για τις λαϊκές μάζες.

 

Στην επιτροπή μέχρι τώρα θα συμμετάσχουν συνολικά 33 πανεπιστημιακοί και νομικοί, ανάμεσά τους ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και σύμβουλος έκδοσης της «Εφ.Συν.», ο Κώστας Δουζίνας, αντιπρύτανης του Κολεγίου Birkbeck του Λονδίνου, ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, και ο Αρις Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ.

 

* Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη σύσταση της επιτροπής, σημείωσε ότι «το αστικό κράτος και το σάπιο πολιτικό του σύστημα επιχειρεί να φτιασιδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να το προσαρμόσει στις σύγχρονες απαιτήσεις της αστικής διαχείρισης», προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «επιβεβαιώνει και πάλι το ρόλο του ως ένα υπό διαμόρφωση ΠΑΣΟΚ».

Scroll to top