Pin It

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15-24 Μαρτίου)

 

Ανάμεσα στα γερά φετινά χαρτιά του Δημήτρη Εϊπίδη είναι και το υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο αόρατος πόλεμος». Ο σκηνοθέτης Κέρμπι Ντικ ξεσκεπάζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Είναι πιθανότερο μια στρατιωτίνα να πέσει θύμα βιασμού από συνάδελφό της, παρά να σκοτωθεί από εχθρικά πυρά

 

Tης Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Περιμένοντας την ανακοίνωση των ελληνικών ταινιών που θα συμμετάσχουν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης–Εικόνες του 21ου Αιώνα (15-24 Μαρτίου) κι ενώ ο χρόνος για την επετειακή διοργάνωση έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης αποκαλύπτει τα «δυνατά χαρτιά» του.

 

Πρώτο εξ αυτών, το φιλμ του ανατρεπτικού Κέρμπι Ντικ «Ο αόρατος πόλεμος», υποψήφιο για το Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ. Αν και σόκαρε τους θεατές στην πρώτη προβολή του στο Sundance Film Festival, απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Η ταινία ξεσκεπάζει ένα καλά κρυμμένο μυστικό του αμερικανικού στρατού και της κοινωνίας, τις επιθέσεις βιασμών που δέχονται οι γυναίκες στρατιωτικοί -σε ορισμένες περιπτώσεις και οι άντρες- από τους συναδέλφους τους, στους κόλπους του αμερικανικού στρατού.

 

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέρμπι Ντικ, πιθανότερο είναι μια γυναίκα να πέσει θύμα βιασμού από κάποιον συμπατριώτη συνάδελφό της, παρά να σκοτωθεί από τα πυρά των εχθρών της. Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά, αφού μόνο το 2010 οι βιασμοί αντρών και γυναικών -σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας- ξεπέρασαν τις 19.000. Αριθμός που προκαλεί σοκ καθώς το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

 

Δύο διακεκριμένες ντοκιμαντερίστριες, η Bρετανίδα Κιμ Λοντζινότο και η Tσέχα Χελένα Τρεστίκοβα, γνωστές στο κοινό του φεστιβάλ από παλιότερα αφιερώματα στο έργο τους, επιστρέφουν στη 15η διοργάνωση με τις νέες ταινίες τους.

 

Το ντοκιμαντέρ «Salma» της Κιμ Λοντζινότο αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας, η οποία αποδεσμεύτηκε από το σκληρό πεπρωμένο των γυναικών της Ινδίας κι έκανε τη φωνή της να ακουστεί μέσα από την ποίηση και την πολιτική. Από την άλλη, η ταινία «Private Universe» της Χελένα Τρεστίκοβα παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια 37 ετών, εκθέτοντας τις κρυφές πτυχές της αλλά και όσα διαμόρφωσαν το σύγχρονο πρόσωπο της Τσεχίας.

 

Αναπόσπαστο κομμάτι του ΦΝΘ η Αγορά, μαθαίνουμε ότι θα φιλοξενήσει τον αριθμό-ρεκόρ των 520 ταινιών, ενώ θα την επισκεφτούν περισσότεροι από 55 ξένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ανάμεσα στις ταινίες της Αγοράς, περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής, καθώς και μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς που έχουν ταξιδέψει και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Επίσης για πρώτη φορά στα φετινά «Docs in Progress» θα δοθεί βραβείο από την εταιρεία οπτικοακουστικών υπηρεσιών «Authorwave». Παράλληλα ν' αναφέρουμε ότι η Αγορά διοργανώνει φέτος μια νέα δράση, παρέχοντας συμβουλές σε Ελληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οσο για τα επιτυχημένα «Market Talks», συνεχίζουν να λειτουργούν ως πρακτικοί οδηγοί για ντοκιμαντερίστες, καθώς διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου δίνουν χρηστικές πληροφορίες.

 

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι ελληνικές συμμετοχές φέτος αναμένεται να σημειώσουν αριθμό ρεκόρ, καθώς υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 70 ταινίες-ντοκιμαντέρ με θέματα που εστιάζουν στην οικονομική κρίση, το αδιέξοδο των νέων, τα κοινωνικά κινήματα κι άλλα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

 

[email protected]

 

 

 

Scroll to top