22/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάπτυξη… ταχείας πήξεως

      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ενα νέο ΤΑΙΠΕΔ, αυτή τη φορά για την ελληνική Ριβιέρα, ετοιμάζει με σπουδή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για το θαλάσσιο μέτωπο του Σαρωνικού, μήκους 40 χλμ. και επιφάνειας 7.000 στρεμμάτων, που εκτείνεται κάτω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, από το Φάληρο ώς το Σούνιο.

 

Περιλαμβάνονται σε αυτό τα «φιλέτα» του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και των Αλυκών Αναβύσσου, για τα οποία κάποιοι ονειρεύονται ουρανοξύστες, νέα πεντάστερα ξενοδοχεία και μαρίνες, γήπεδα γκολφ αλλά και καζίνο.

 

Είναι τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί, με διαδικασίες fast track, με τις οποίες, στο όνομα των επενδύσεων, στέλνουν στον κάλαθο των αχρήστων τούς έως τώρα χωροταξικούς και περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς.

 

Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει και προς τη δυτική πλευρά του Σαρωνικού, με το ακίνητο στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μερίδας του εφοπλιστικού κόσμου, που με τις κατάλληλες φορολογικές ελαφρύνσεις θα δελεαστεί για να μεταφερθεί από το City του Λονδίνου.

 

Στο όνομα της αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς νομοσχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του Νότη Μηταράκη.

 

Το νομοθέτημα, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πριν από την υποβολή του στη βουλή, προβλέπει τη συγκρότηση νέας εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο». Θα λειτουργεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», ενώ θα διέπεται αποκλειστικά από τις διατάξεις τού υπό ψήφιση νόμου!

 

Tο νομοσχέδιο αναφέρει πως η νέα εταιρεία θα έχει τη διαχείριση «δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός τής υπό αξιοποίηση περιοχής», που θα περάσουν στην ιδιοκτησία της με μελλοντική υπουργική απόφαση. Θα μπορεί πάντως να ενταχθεί στα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

 

Η νέα εταιρεία θα έχει διάρκεια ζωής 50 ετών, θα διοικείται από συμβούλιο 5-7 μελών και θα στελεχωθεί με προσωπικό που θα προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, την ίδια περίοδο που 2.000 υπάλληλοι του Δημοσίου βλέπουν την πόρτα εξόδου! Προβλέπονται επίσης μετατάξεις από φορείς του Δημοσίου και της αυτοδιοίκησης για διάστημα δύο ετών, που μπορεί να παραταθεί με νέα υπουργική απόφαση.

 

Με άλλη διάταξη, σε στρατηγικές επενδύσεις, οι οποίες προφανώς περιλαμβάνουν και την υπό ίδρυση εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο», χορηγείται άδεια παραμονής σε στελέχη αλλά και προσωπικό που θα φέρουν στη χώρα μας οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι.

 

Η άδεια παραμονής θα είναι δεκαετής και θα χορηγείται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, χωρίς τις διαδικασίες που απαιτούνται για τους υπόλοιπους αλλοδαπούς που εργάζονται στη χώρα μας. Είναι φανερό ότι η σχετική διάταξη δεν είναι αναγκαία για πολίτες τής Ε.Ε., αλλά για τρίτες χώρες, όπως Κατάρ, Κίνα, κ.λπ.

 

Μόνιμος «πονοκέφαλος» όλων των κυβερνήσεων, όταν κάνουν λόγο για «ανάπτυξη», είναι το ΣτΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νότης Μηταράκης είχε την Τρίτη το απόγευμα συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης για να ζητήσει βοήθεια.

 

Υπάρχει άλλωστε το διάταγμα του 2003 που καθορίζει αυστηρούς κανόνες προστασίας για όλη την επίμαχη παράκτια ζώνη και δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Προβλέπει αυστηρούς κανόνες για τη δόμηση και μόνον σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, τη δημιουργία πράσινου σε ποσοστό που φτάνει το 50% και την απομάκρυνση όλων των νυχτερινών κέντρων ώς το 2009, κάτι που δεν έχει γίνει ώς σήμερα!

 

Μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη δόμηση στο Καβούρι και προβλέπει πολλές ελεύθερες ακτές για κολύμβηση. «Κάναμε το καλό και το ρίξαμε στον γιαλό», μας είπε χαρακτηριστά ο πολεοδόμος Στρατής Κούλης, επικεφαλής της ομάδας ειδικών επιστημόνων του Οργανισμού Αθήνας που επεξεργάστηκε τα μέτρα προστασίας των ακτών του Σαρωνικού.

Scroll to top