Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Σε πείσμα του κλίματος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και σε αντίθεση με την αποσπασματική αποχώρηση των τρακτέρ από το εθνικό οδικό δίκτυο, η δυναμική μερίδα των αγροτών εμμένει στην κλιμάκωση του αγώνα, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας των αγροτών, που συνάντησε την ευρεία κυβερνητική επιτροπή, με σκοπό την επίλυση των αγροτικών αιτημάτων.
«Ο αγώνας που κάνουμε 30 μέρες τώρα είναι αγώνας επιβίωσης. Θα τον συνεχίσουμε και θα τον κλιμακώσουμε», υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μπούτας και κάλεσε τους αγρότες στις σημερινές συνελεύσεις στα κατά τόπους μπλόκα να αποφασίσουν την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεων.
«Οχι μόνο θα κλιμακώσουμε, αλλά θα κοιτάξουμε να τηρήσουμε την πιο σκληρή στάση», δήλωσε ο συμμετέχων Γιάννης Βάγγος, τη στιγμή που στο σύνολό τους οι αγρότες σχολιάζουν τη συνάντηση με μια κοινή φράση: «Δεν μας είπαν τίποτα». Από πλευράς κυβέρνησης συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο διοικητής του ΟΓΑ, Δημήτρης Κοντός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Μέργος, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Ο κ. Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για μια συνάντηση σε καλό κλίμα, τόνισε πως «μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια οι δυνατότητες ήταν μικρές. Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια συνεχίζεται. Πάντα όμως μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εταίρους», προσθέτοντας πως προτίθεται να ξανασυναντήσει τους αγρότες, εφόσον του ζητηθεί. «Αρκετά από τα ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή θεσμικού χαρακτήρα, βαίνουν προς λύση. Εξετάζουμε την κάρτα πετρελαίου το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι δαπάνες των αγροτών για το πετρέλαιο θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα, καθώς από του χρόνου οι αγρότες θα φορολογούνται βάσει βιβλίων εσόδων–εξόδων. «Δεν μιλήσαμε για το φορολογικό, για τα αγροτεμάχια δεν έχουμε να πούμε τίποτα ακόμα», κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. Η σχετική απάντηση δόθηκε από τον κ. Μπούτα: «Ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Οπως είναι σήμερα, όχι μόνο δεν αλλάζει τίποτα, αλλά μπορεί να βάλει και διχόνοια. Κάποιους θα τους αφήσει απέξω ή σε κάποιες καλλιέργειες θα δώσει μικρότερη επιστροφή. Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο όπως οι εφοπλιστές», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε σχετική συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Σύμφωνα με τους αγρότες, ο υπουργός τούς ανέφερε ότι οι εφοπλιστές παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο καθώς απασχολούν περισσότερα άτομα από την ελληνική γεωργία. «Αν πάρουν τα καράβια οι εφοπλιστές και φύγουν, ποσώς μας ενδιαφέρει», δήλωσε ο κ. Μπούτας. Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να τους είπε ότι η ποιότητα ζωής τους δεν είναι αυτή που εμφανίζουν και ότι περνάνε πολύ καλύτερα στα χωράφια και στα χωριά απ' ό,τι στα αστικά κέντρα.
Πλήρης διάσταση στο συνταξιοδοτικό
Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε την ειδική ρύθμιση που θα προστεθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες με 4.000 ευρώ χρέος ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ να λάβουν σύνταξη, έπειτα από διακανονισμό. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1988 συνταξιοδότηση στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης. «Το αίτημά μας για σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες παραμένει ως έχει», τόνισε ο κ. Μπούτας. «Χαμένη γενιά όσοι είναι ασφαλισμένοι πριν το ’88», σχολίασε ο κ. Βάγγος.
Ρολόγια και καυσόξυλα
Αναφερόμενος στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε την πρόβλεψη του Ευ. Λιβιεράτου προς τους αγρότες ότι σε ένα χρόνο από σήμερα η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει το αίτημά τους για νυχτερινό ρεύμα. Οι αγρότες, απ' την άλλη, λένε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος τους έχει δηλώσει πως από τα 210.000 του συνόλου των αγροτικών ρολογιών μόνο τα 15.000 θα μπορούν μετά τον Μάιο του 2014 να έχουν νυχτερινό ρεύμα. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Γιάννης Τουρτούρας, αγρότης που συμμετείχε στη συνάντηση, παραπέμποντας στην κατάσταση που επικρατεί στα αστικά κέντρα της Β. Ελλάδας, όπου, λόγω του υψηλού κόστους πετρελαίου και ρεύματος, οι κάτοικοι στρέφονται στα καυσόξυλα από τη Βουλγαρία. «Εσοδα στο κράτος, μηδέν. Με το αγροτικό πετρέλαιο θα συμβεί το ίδιο, αν δεν μπορώ να βάλω πετρέλαιο, θα πάω στα ξύλα. Αν όμως το πετρέλαιο ήταν φτηνότερο, έστω 10%-20%, θα μπορούσα να πάω σε μια δυναμική καλλιέργεια», σημείωσε.
Δεν ζητάμε χρήματα
«Δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε να μη μας πάρουν χρήματα», ξεκαθάρισε ο κ. Μπούτας, συμπληρώνοντας: «Κάποιοι βγήκαν για να μοιράσουν τα χρήματα των αγροτών με τους εργολάβους. Εμείς τα είχαμε και τα αποποιηθήκαμε και αποχωρήσαμε από εκείνες τις παλιές οργανώσεις. Αυτοί που είμαστε στον δρόμο είμαστε γιατί θέλουμε πραγματικά να αγωνιστούμε ανιδιοτελώς για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας, των παιδιών μας και της μικρομεσαίας και φτωχής αγροτιάς. Καλό ταξίδι να τους πείτε» είπε με νόημα για τους αγρότες που αποχώρησαν από τα μπλόκα. Την ίδια μέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, είχε συνάντηση με αγρότες από τις Σέρρες, κατόπιν αιτήματός τους, οι οποίοι του έθεσαν υπόψη γενικότερα προβλήματα του αγροτικού χώρου και ειδικότερα της περιοχής των Σερρών.
Για κοροϊδία και εμπαιγμό «απέναντι στα δίκαια αιτήματα των αγροτών» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΚΚΕ, συμπληρώνοντας σε σχετική ανακοίνωσή του πως «τα “στενά δημοσιονομικά” δεν επιτρέπουν να ζήσει η μικρομεσαία αγροτιά, αλλά επιβάλλουν να συνεχιστεί ο βίαιος θάνατός της, για να κυριαρχήσει η καπιταλιστική μεγαλοϊδιοκτησία». Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνάντηση συνεκλήθη κατόπιν μεσολάβησης της γ.γ. της Κ.Ε., Αλέκας Παπαρήγα. Να σημειωθεί, τέλος, πως σήμερα πραγματοποιείται προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα.