Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

Αυξάνονται οι επικρίσεις κατά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν για την εμμονή του στην πολιτική λιτότητας στις χώρες της ευρωζώνης, ιδίως στις μνημονιακές, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει. Ο Φινλανδός, όμως, κωφεύει και υποστηρίζει ότι συμφωνούν με την πολιτική αυτή και συνεπώς βρίσκονται στο πλευρό του «ΟΛΟΙ» ανεξαιρέτως οι επίτροποι…

 

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και συγκεκριμένα ο κ. Μπαρόζο, παρουσιάζει για τρίτη φορά σε διάστημα 10 μηνών λανθασμένες οικονομικές προβλέψεις για τα κράτη-μέλη άφησε παγερά αδιάφορο τον Ολι Ρεν. Μάλιστα, ευρισκόμενος στο Δουβλίνο, σε συνέντευξη που έδωσε προχθές σε ιρλανδικό ΜΜΕ δήλωσε ότι η μνημονιακή Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα προσαρμογής και τα μέτρα λιτότητας και περικοπών που περιλαμβάνει.

 

Ο εκπρόσωπός του, όμως, στις Βρυξέλλες δέχτηκε ερωτήσεις για τα δημοσιεύματα δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, της ισπανικής «El Pais» και της γαλλικής «Le Monde», τα οποία δεν είναι καθόλου κολακευτικά για την οικονομική πολιτική των Βρυξελλών, της οποίας ηγείται. Με αφορμή τις τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες, οι δύο εφημερίδες επικαλούνται δηλώσεις γνωστών οικονομολόγων που επιρρίπτουν ευθύνες για την επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας στην Επιτροπή-Μπαρόζο και ιδίως τον Ολι Ρεν.

 

Και αναρωτιούνται για την αξιοπιστία των εκτιμήσεων της Επιτροπής, όταν προέβλεπε π.χ. πριν από ένα χρόνο ανάπτυξη 1,3% για το 2013 στην ευρωζώνη και την περασμένη Παρασκευή τα πήρε πίσω και η ανάπτυξη -και αυτή ασθενική- μετατέθηκε το 2014. Πώς είναι δυνατόν να υπεραμύνεσαι της πολιτικής αυστηρής λιτότητας, στηριζόμενης στο περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ανγκελας Μάρκελ, η οποία έχει αποτέλεσμα το 2013 να έχουν 9 χώρες της ευρωζώνης δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 12,1% το 2014 στην Ευρώπη των 17 από 11,4% το 2012. Δικαιολογημένα, λοιπόν, η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι η οικονομική πολιτική των Βρυξελλών ήταν και είναι καταστροφική, ιδίως για τις χώρες του Νότου.

 

Και ποια ήταν η απάντηση του εκπροσώπου τού Ολι Ρεν; Οτι με την πολιτική που ακολουθεί ο Φινλανδός συμφωνούν όλοι οι άλλοι επίτροποι. «Υπάρχει συμφωνία» μεταξύ των μελών της Επιτροπής-Μπαρόζο, τα οποία «στηρίζουν» την πολιτική του Ολι Ρεν, είπε ο Σάιμον Ο' Κόνορ…

Scroll to top