Pin It

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Σε τριπλάσια μαξιλάρια ρευστότητας, σε σχέση με αυτά στα οποία «αναπαύονταν» πριν από μια δεκαετία, κάθονται σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ευρώπης, ένδειξη της συνεχιζόμενης ανησυχίας των επιτελείων τους για τις προοπτικές της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι συντηρητικές κυβερνήσεις.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, εξαιρουμένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, η ρευστότητα των υπόλοιπων 265 επιχειρήσεων, που συμμετέχουν με τον τίτλο τους στη διαμόρφωση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600, ανήλθε τα τέλη του 2012 στα 475 δισ. δολάρια. Ποσό που είναι 14% υψηλότερο σε σχέση με τα αποθεματικά ρευστότητας που διατηρούσαν οι επιχειρήσεις το 2011 και υπερτριπλάσιο των 136 δισ. δολαρίων που είχαν το 2002.

 

Οι μεγαλύτερες θέσεις ρευστότητας υποδηλώνουν τη συντηρητική στάση που υιοθετούν όλο και περισσότερο σήμερα οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην κεφαλαιακή τους δομή. Κάτι που με τη σειρά του αποτυπώνει την αβεβαιότητα που επικρατεί στα επιτελεία τους για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Οπως τονίζει χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs Europe, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην κατανάλωση το εκρηκτικό κοκτέιλ της υψηλής ανεργίας, της υψηλότερης φορολογίας και των χαμηλότερων δημοσίων δαπανών που εφαρμόζουν σήμερα οι συντηρητικές κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου.

 

Η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί φέτος για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος και κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ακόμη και κολοσσούς, όπως οι γερμανικές Siemens και Daimler, η βρετανική Vodafone και η γαλλική Total που διατηρούν -η κάθε μία- ρευστότητα μεγαλύτερη των 10 δισ. δολαρίων. Προκειμένου να οικοδομήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένες σε περίπτωση που κάτι πάει χειρότερα φέτος, κάποιες εκ των επιχειρήσεων περικόπτουν σχέδια εξαγορών και επέκτασης.

 

Αλλοι κολοσσοί πάλι, όπως οι τηλεπικοινωνιακές Telecom Italia, Telefonica, Royal KPN, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Peugeot Citroen και Faurecia ή η αεροπορική εταιρεία Lufthansa επιλέγουν να οικοδομήσουν ρευστότητα μειώνοντας ή αναστέλλοντας τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους τους. Χαρακτηριστική η περίπτωση της φινλανδικής Nokia -της μεγαλύτερης κατασκευάστριας κινητών τηλεφώνων του κόσμου- που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι δεν θα διανείμει μέρισμα, για πρώτη φορά μετά από 143 χρόνια.

 

Η τάση αυτή χτισίματος μεγαλύτερων αποθεματικών ρευστότητας καθιστά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ιδιαίτερα ελκυστικούς στόχους μοχλευμένων εξαγορών. Μάλιστα κάποιοι αναλυτές είναι σχεδόν σίγουροι ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξουν σημαντικές συμφωνίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

 

 

Scroll to top